Tenis
SPORTOVI
Tenis
Teniski spektakl

Respektabilna imena stižu u Umag: Direktor najstarijeg hrvatskog tunira otkrio detalje

Unatoč spomenutim otežavajućim okolnostima, za izravan ulazak u glavni ždrijeb Plava Laguna Croatia Opena tenisači su uglavnom morali biti rangirani do stotog mjesta na ATP ljestvici.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nekadašnji član TOP 10 društva Francuz Richard Gasquet i trojica bivših pobjednika, Srbin Dušan Lajović, Talijan Marco Cecchinato i Urugvajac Pablo Cuevas nalaze se na listi igrača koji će se naći u glavnom ždrijebu 31. izdanja umaškog ATP turnira koji će biti održan od 16. do 25. srpnja u Teniskom centru Stella Maris.

Turnir je u petak predstavljen u zagrebačkom Rougemarin parku, gdje je prethodno već najavljen dolazak mladih, uspinjućih teniskih zvijezda, 19-godišnjeg Talijana Lorenza Musettija i 18-godišnjeg Španjolca Carlosa Alcaraza.

"U izazovnoj godini poput ove, u kojoj su Covid-19, činjenica da se naš turnir preklapa s Olimpijskim igrama i borba s konkurentima iz Gstaada i Los Cabosa uvelike otežali posao dovođenja igrača, moramo biti zadovoljni listom koju prezentiramo. Išli smo na spoj mladosti i iskustva", rekao je direktor umaškog turnira Tomislav Poljak te dodao:

"Mladost nas jako veseli. Carlos Alcaraz i Lorenzo Musetti ruše već sve rekorde koje mogu srušiti i vidimo ih kao zaštitna lica Umaga u godinama koje dolaze."

Unatoč spomenutim otežavajućim okolnostima, za izravan ulazak u glavni ždrijeb Plava Laguna Croatia Opena tenisači su uglavnom morali biti rangirani do stotog mjesta na ATP ljestvici. Najbolje je rangiran Španjolac Albert Ramos-Vinolas, koji je u trenutku zaključenja prijava bio 40. tenisač svijeta. No, svakako najveće ime na prijavnoj listi je ono Richarda Gasqueta.

"Imao je karijeru koju su u jednom dijelu obilježile ozljede i spriječile ga da ode do samoga vrha za što je svakako imao potencijala", istaknuo je Poljak.

U Umag će se vratiti Srbin Dušan Lajović, branitelj naslova osvojenog 2019., prije nego što se svijetom proširila pandemija izazvana koronavirusom, a od bivših pobjednika u Stella Marisu će ponovno zaigrati i Talijan Marco Cecchinato (2018.) te Urugvajac Pablo Cuevas (2014.).

"Lajović se ove godine malo muči s rezultatima, možda se baš u Umagu opet vrati u formu. - Cecchinato je 2018. u Roland Garrosu pobijedio Novaka Đokovića i jedan je od petorice Talijana u glavnom ždrijebu, što je bitno za naš turnir, jer oni pobuđuju veliki interes u Umagu. Cuevas je hodajući 'hot shot', vrlo atraktivan igrač, sklon raznim vragolijama, i za mene jedan od favorita", opisao je umaški direktor trojicu bivših pobjednika, a potom istaknuo još dvojicu tenisača s popisa:

"Slovenac Aljaž Bedene deseti put dolazi u Umagu i ovo mu je jedan od zadnjih nastupa. Tko ga je gledao, zna kakva je atmosfera bila na njegovim mečevima. Ima ogromnu želja da ode dalje od četvrtfinala što mu je najbolji umaški rezultat. Frncuz Lucas Pouille je bivši Top 10, ali tri godine se muči s ozljedama. Ove godine je na putu povratka i sretni smo što se vraća u Umag."

Hrvatskih tenisača nema među onima koji su izravno po renkingu ušli u turnir, ali najmanje dvojica će dobiti pozivnice.

"Duje Ajduković će dobiti prvu, zaslužio je to svojim ovotjednim igrama na Challengeru u Milanu. Borna Gojo i Nino Serdarušić konkuriraju za pozivnice. U turniru parova će je dobiti braća Sabanov, ako će im biti potrebna", najavio je Poljak.

Teniski centar u Stella Marisu će imati zelenu, tzv. "Covid-19 free" zonu, što će omogućiti i povratak gledatelja na tribine, za one koji će imati Covid potvrdu o provedenom cijepljenju ili preboljenju, odnosno važeći negativan PCR test.

"Nakon jednogodišnje stanke, ova omiljena sportska manifestacija opet se vraća u naš kompleks Stella Maris. U ovakvim uvjetima biti u kalendaru ATP Toura nije mala stvar. Vjerujem da možemo pružiti dobar 'event', da se svi osjećaju ugodno i sigurno", izjavio je predsjednik uprave Plave Lagune Dragan Pujas te dodao da će slika iz Umaga putem televizijskih prijenosa otići u više od 120 zemalja na pet kontinenata.

"ATP Croatia Open od neprocjenjivog je značaja za naš grad, od same promocije Umaga u svijetu pa do dizanja kvalitete sporta u Umagu", istaknuo je zamjenik gradonačelnika grada Umaga Mauro Jurman.

"Odlična je vijest da se turnir održava i da će Umag, Istra i Hrvatska okupiti tenisku elitu te brojnim gostima ponuditi atraktivan sadržaj kroz vrhunski teniski spektakl. Ovaj događaj je važan ne samo iz sportskog, već i zbog turističkog aspekta", rekao je u svom obraćanju direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić, a pohvalama organizatorima za napore koje su napravili kako bi turnir bio održan pridružio se i Josip Pavić, posebni savjetnik za sport ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac:

"Spoj turizma i sporta je pun pogodak. Možemo biti ponosni i na ovo partnerstvo koje Ministarstvo provodi s turnirom dugi niz godina. Ovaj turnir je potvrda ponovnog otvaranja i ponovnog dolaska boljih vremena. Mislim da ćemo ovu priliku svi iskoristiti."

Osim sportskog, u Stella Maris se vraćaju i popratni sadržaji u kojima će posjetitelji Umaga moći uživati tijekom turnira.

Ovogodišnji novitet vezan za umaški turnir je i niz od tri turnira koji će činiti pretkvalifikacijsku seriju Road to Umag, a pobjednik te serije će dobiti priliku zaigrati u kvalifikacijama za glavni ždrijeb.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider