Tenis
SPORTOVI
Tenis
nema sudaca, nema neca...

Ćorić pobjednički otvorio Next Gen Finals: Pogledajte teniske inovacije!

Borna Ćorić startao je pobjedom u premijerno izdanje ATP Next Gen Finalsa u Milanu, turnira na kojem je predstavljen niz inovacija koje bi uskoro mogle zaživjeti na ATP Touru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski tenisač Borna Ćorić pobijedio je u 1. kolu skupine B prvog izdanja Next Gen ATP Finala u Milanu Amerikanca Jareda Donaldsona s 4-3 (2), 4-1, 4-3 (5).

Ćorić se bolje snašao na Mastersu za mlade tenisače na kojem je predstavljen i cijeli niz novih pravila, koja bi u nadolazećim godinama mogla biti implementirana i u mečeve na ATP Touru. Tako su skraćeni setovi do četiri osvojena gema, s 'tie-breakom' pri rezultatu 3-3, a za pobjedu u meču treba osvojiti tri seta.

Bio je to prvi međusobni dvoboj Ćorića, 48. na ATP listi, i Donaldsona koji je 55., a Zagrepčanin će u 2. kolu u srijedu igrati s Rusom Daniilom Medvjedevim koji je ranije porazio sunarodnjaka Karena Hačanova s 2-4, 4-3 (6), 4-3 (3), 4-2.

U mečevima A skupine igraju Kanađanin Denis Shapovalov, Korejac Hyeon Chung, Rus Andrej Rubljov i Talijan Gianluigi Quinzi.

U nizu inovacija u Milanu treba naglasiti da se u gemovima može maksimalno biti odigrano sedam poena, jer se pri rezultatu 40-40 igra odlučujući poen, kao što je to sada slučaj u mečevima parova na ATP turnirima.

Izbačeno je i pravilo neca, dodira lopte s mrežom kod servisa. U slučaju kad se to dogodi nema ponavljanja servisa, već tenisači nastavljaju s igrom. Na terenu je samo jedan sudac, onaj u stolici, dok linijske suce mijenja računalni sustav "Oko sokolovo", a pritom snimljeni glas označava aut u igri i kod servisa. Sve lopte koje padnu unutar prostora do 5 centimetara od crte automatski su prikazane na ekranu.

Za pobjede u Milanu tenisači neće zarađivati bodove, već samo novčane nagrade. Sam nastup u Milanu vrijedi 50.000 dolara, svaka pobjeda u skupini po 30.000 dolara. Pobjeda u finalu donosi 225.000 dolara, a poraženi će osvojiti 125.000. Nagrada za treće mjesto je 75.000 dolara, a za četvrto 50.000.

Uz dodatni pobjednički bonus od 25.000 dolara te uz uvjet da u skupini ostvari sve tri pobjede, prvi osvajač Next Gen ATP Finala iz Milana može otići bogatiji za 390.000 dolara.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider