Tenis
SPORTOVI
Tenis
ćorić će ju testirati

Uvode se tehnologija i pravila koja će zauvijek promijeniti tenis kakvog poznajemo!

Završnica ATP Next Gen Finals bit će uistinu posebna i predstavit će novitete koje muška teniska organizacija namjerava uvesti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na završnici Next Gen ATP Finalsa testirat će se nova hawk-eye video tehnologija, koja bi zauvijek mogla promijeniti tenis kakvog danas poznajemo. Po prvi puta u povijesti gledat ćemo službeni ATP susret bez linijskih sudaca!

ATP Next Gen Finals odigrat će se u studenom u Milanu, a ugostit će sedmoricu najboljih igrača godine s 21 godinom ili manje, te jednog tenisača s pozivnicom. Oni će biti "pokusni kunići" za nekoliko novih pravila i inovacija u tenisu, a najradikalnija promjena bit će uklanjanje linijskih sudaca.

Umjesto njih koristit će se uživo hawk-eye sistem, koji će odmah signalizirati je li loptica dirala liniju ili nije. Dosad je igrač koji je sumnjao u odluku linijskog suca tražio provjeru, pa je nakon nekog vremena dobio odgovor hawk-eyea. Sada će se to događati uživo, odnosno, svaki put kad lopta bude u autu, sistem će se oglasiti.

"Profesionalni tenisači naporno rade i zaslužuju najbolje uvjete koje im možemo omogućiti", rekao je Gayle David Bradshaw, izvršni potpredsjednik ATP-a za pravila i natjecanja.

ATP Next Gen Finals odigrat će se u Milanu od 7. do 11. studenog, a osim noviteta kada su linijski suci u pitanju, igrat će se i po novom formatu bodovanja. Tenisači će igrati na tri dobivena seta, ali do četiri, umjesto šest gemova. Ukoliko rezultat bude 3:3, igrat će se tie-break.

Kod rezultata 40:40 u gemu igra se odlučujući poen, kao u parovima, i neće biti "let-a", odnosno neće se ponavljati servis ukoliko loptica dira vrh mreže, a padne u predviđeno servis polje.

Vrijeme od 25 sekundi između poena prikazivat će se na semaforu, a igrači će tijekom stanki između gemova i setova moći dobivati savjete svojih trenera.

Na ATP Next Gen Finals zaigrat će, kako sada stvari stoje, i naš Borna Ćorić, koji je trenutno treći u poretku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider