Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
KAD NAPAD NE RADI

Vikinge su već svi vidjeli daleko u turniru, no zaboravili su nešto pitati otpisane Australce

Skupina D trebala je biti ona gdje će dvije reprezentacije bez potrebe punog angažmana doći do drugog kruga.

Christian Eriksen (Foto: Afp)

Unatoč što su u prva dva kola osvojili tek jedan bod, malo tko je sumnjao da će Danci u posljednjih 90 minuta grupne faze Svjetskog nogometnog prvenstva napraviti ono što im je potrebno za plasman u osminu finala.

Reprezentacija Danske imala je sjajne dvije godine iza sebe. Uz polufinale Europskog prvenstva, gdje su od Engleza izgubili tek nakon izuzetno dvojbeno dosuđenog kaznenog udarca, preko vrhunskih kvalifikacija, ali i vrlo dobre Lige nacija, gdje su ipak završili iza Hrvatske, koja ih je dva puta savladala. 

Svjetsko prvenstvo je Dancima došlo u krivo vrijeme

No, već prije prvenstva znali smo da im ono dolazi u krivo vrijeme. Njihove glavne ofenzivne snage klupski su van forme, a neki čak niti nemaju zadovoljavajuću minutažu. Ipak, vjerovalo se da u skupini ispred Australije i Tunisa moraju biti.

Prvi susret ipak je pokazao neke slabosti. Bili su bliže pobjedi nego Tunižani, ali utakmica je završila bez pogodaka, dok je Francuska rezultatom 4:1 bila bolja od Australije, koja je još i dobro prošla.

Danci su u drugom susretu ostavili bolji dojam, no Francuzi su bili za nijansu bolji i slavili 2:1. Ipak, radost im je donijela Australija, koja je rezultatom 1:0 bila bolja od Tunisa. Znali su Danci što trebaju u posljednjem kolu, pobjedu nad na papiru podosta slabijim Socceroosima.

Danci napadali pa doživjeli šok iz kontre

I krenuli su Danci po nju. Kako je susret prolazio sve su više stezali obruč oko gola Matthewa Ryana, no loša forma iz klubova vidjela se i ovdje. Prave završnice, pa čak niti pravog zadnjeg pasa nije bilo.

Onda je došla 60. minuta i nešto što nitko nije očekivao. Solo akcija Matthewa Leckieja, šut kroz noge Maehlea i Schmeichel je bio savladan. Australci su u tom trenutku imali šest bodova.

Da bi stvar po Dance, ali i po Australce, bila još gora, Tunis je vodio protiv Francuza. Jedan pogodak Danaca poslao bi dalje Tunis, dok bi Vikinzi tek s pobjedom, za koju su im trebala dva pogotka, otišli dalje u svoj pohod.

Nažalost, bezidejnost je u teškoj situaciji postala još veća, a trgovi u Australiji su u 4 sata ujutro, po njihovom vremenu, odjekivali od pjesme i gorili od navijačkih baklji. Napravili su Socceroosi najveće iznenađenje ovog prvenstva, barem po pitanju rezultata u skupini, odnosno svakako su postali najveće iznenađenje među 16 najboljih momčadi prvenstva.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider