Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
KREATORI POTOPA ARGENTINE

Saudijci su 1994. postali heroji nacije: Stiže li nova takva generacija?

Najugodnijim iznenađenjem prvog kruga Svjetskog prvenstva nazvat ćemo momčad Saudijske Arabije.

Igrači Saudijske Arabije (Foto: Afp)

Nije bilo lako odabrati najneugodnije iznenađenje prvog kruga Svjetskog prvenstva u Katru. Njemačka i Argentina istaknule su jako dobru kandidaturu, posebno jer su obje reprezentacije na poluvremenima svojih utakmica imale podosta lagodnu situaciju, a onda sve uspjele prokockati.

Istim slijedom se bira najugodnije iznenađenje, odnosno između momčadi koje su ih savladale. Nekoga se ovdje ipak odabralo, a to je u ovom slučaju Saudijska Arabija, budući da na nekoj nogometnoj karti ipak izgleda manje od Japana, koji je već dao nekoliko nogometnih zvijezda. Uostalom, savladali su jednog od, prema kladionicima, dva glavna favorita prvenstva.

Unaprijed otpisani i prežaljeni

Malo je bilo onih koji su Saudijcima davali ikakve šanse u skupini sa spomenutom Argentinom te Poljskom i Meksikom. Posebno jer se očekivalo kako će već na otvaranju biti nagrađeni značajnom dozom pogodaka u svojoj mreži. 

Uostalom, u prvom dijelu primili su ih četiri. Srećom po njih, samo jedan bio je priznat, iako se još jedan činio regularan te će i nakon prvenstva ostati repovi oko vjerojatne greške ljudi iz VAR sobe. 

Izbornik Saudijske Arabije, Herve Renard Izbornik Saudijske Arabije, Herve Renard (Foto: Afp)

Jedan pogodak Argentini nije bilo dovoljan pa su šokirani već u 48. minuti, a onda i samo pet minuta kasnije. Junaci se zovu Saleh Al Shehri i Salem Al Dawsari, no cijela momčad odigrala je sjajno, posebno do kraja utakmice, kad Argentincima nisu dozvolili da se ikako vrate u susret. 

Preko 40 minuta imali su Messi i njegovi suigrači, puno poznatiji te neupitno kvalitetniji nogometaši od onoga što je Saudijsku Arabiju predstavljalo na terenu. No, nisu uspjeli, stvorili su tek nekoliko prigoda, ali niti jednu koju bismo nazvali čistom ili stopostotnom. 

Argentinci su se morali oporaviti i vratiti u susret

Ne toliko zbog dva primljena pogotka, koliko zbog čijnenica da se nisu uspjeli oporaviti od šoka koji su im oni zadali, Argentinci su izgubili utakmicu od momčadi koju bi u nekim drugim okolnostima možda počastili s četiri ili pet pogodaka u mreži. 

Lionel Messi Lionel Messi (Foto: Afp)

To se ovog puta nije dogodilo, a njihovi protivnici razveselili su 35 milijuna  sunarodnjaka.

Rađa li se nova junačka generacija Saudijske Arabije kao ona iz 1994. godine, koja je savladala Marokance i Belgijance te tako izborila osminu finala, gdje su eliminirani od Švedske? Vrlo lako moguće, no ova jedna pobjeda neće biti dovoljna, a čekaju ih još dva jaka protivnika.

Spomenuta generacije iz SAD-a bogato je nagrađena nakon povratka kući te su postali nacionalni heroji (što ipak nije spriječilo vlasti da najveću zvijezu, Saeeda Al-Owairana, osude na godinu dana zatvora jer je pokušao otići igrati u inozemstvo). 

Nova junačka generacija uspješno je nadogradila ovaj uspjeh na pobjedu ostvarenu protiv Egipta u posljednjem susretu prvenstva u Rusiji (kad su već obje ekipe bile eliminirane), no sad je na njima da naprave još nešto.

Ako u tome uspiju, nakon pobjede protiv Argentine to više neće biti iznenađenje. No, za sada još uvijek veliku početnu pobjedu u svakom slučaju možemo zvati takvom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider