Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
OVISIT ĆE O MAROKU

Pobjeda Hrvatsku vodi sigurno u drugi krug, no protivnika bi u jednom scenariju mogao odrediti ždrijeb

Dok čekamo 16 sati i susret protiv Belgije, promotrimo jednu potencijalno zanimljivu situaciju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Već smo ranije pisali o tome kako bi prvo mjesto u skupini F donijelo reprezentaciji Hrvatske puno bolju sliku po pitanju rasporeda drugog kruga Svjetskog prvenstva u Katru

Njega je moguće izboriti na dva načina. Pobjedom u utakmici Hrvatske i Belgije, uz završnu gol razliku bolju od one Marokanaca, ali i bodom, uz uvjet da Maroko ne savlada Kanadu.

Postoji više opcija za nastavak natjecanja

Već smo pisali i o tome da Hrvatska može u drugi krug i s porazom, ali onda će nam trebati kanadska pobjeda u njihovom oproštajnom nastupu. I u tom slučaju svakako prolazimo kao drugoplasirana momčad.

No, okrenimo se sad borbi za prvo mjesto i zanimljivoj situaciji koja se može dogoditi u slučaju Hrvatske i Maroka na po sedam osvojenih bodova. Kao što smo naveli, prvo mjesto odlučila bi gol razlika. No, što ako ona bude ista?

Onda bi Hrvatska završila u ždrijebu i to unutar prvenstva.

Ždrijeb za osminu finala? Da, moguće je!

Naime, pravila su jasna. U slučaju da dvije momčadi imaju jednak broj bodova, kriterij određivanje plasmana je gol razlika, a u slučaju da je jednaka, onda broj postignutih pogodaka. Nakon toga slijedi kriterij međusobnog susreta.

No, što ako je gol razlika potpuno jednaka, a međusobni susret nije dao pobjednika?

Za razliku od nekih drugih natjecanja, gdje odlučuje plasman na FIFA ljestvici, ovdje toga nema, nego bi se pobjednika skupine odlučilo izvlačenjem.

U kojem je slučaju to moguće? Morala bi se potrefiti dva rezultata. Odnosno, Maroko mora savladati Kanadu s jednim pogotkom razlike više nego Hrvatska Belgiju, ali i s dva postignuta pogotka više te uz barem jedan primljeni pogodak.

Dakle, to je solucija gdje Maroko pobjeđuje rezultatom 3:1, a Hrvatska 1:0 ili slavlje Marokanaca 4:2, a Vatrenih rezultatom 2:1. Tu je i solucija s pobjedom Marokonaca 4:1 (ili recimo 5:2), gdje Hrvatska slavi 2:0 (3:1).

Naravno, rijetko tko bi se bio spreman okladiti na tako što, no dobro je znati da postoji i ta solucija.

Mi se imamo pravo nadati da nam neće trebati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider