Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
U ritmu sambe

Dalić dao igračima slobodno, brazilski izbornik odlučio se na neobičan potez

Do utakmice Hrvatska - Brazil aktualni svjetski doprvaci imat će još dva treninga, u srijedu i u četvrtak, i dovoljno vremena za pripremu za ogled protiv peterostrukih svjetskih prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić dao je slobodno igračima nakon teško izborene pobjede protiv Japana u susretu osmine finala, dok su Brazilci imali otvoreni trening u svojem kampu na stadionu Al Arabi.

Baš kao i nakon susreta s Belgijom, Dalić je i nakon pobjede protiv Japana u osmini finala Svjetskog prvenstva nagradio momčad sa slobodnim danom.

Brazilci trenirali, ali sa samo 12 igrača

Do utakmice Hrvatska - Brazil aktualni svjetski doprvaci imat će još dva treninga, u srijedu i u četvrtak, i dovoljno vremena za pripremu za ogled protiv peterostrukih svjetskih prvaka.

S druge strane, Brazil, koji je rutinski slavio protiv Južne Koreje, imao je otvoreni trening na kojem su vježbali igrači koji nisu nastupili u susretu osmine finala.

Na treningu je bilo 10 igrača i dva golmana, dok su prvotimci dobili slobodno. Jedino je Alex Sandro trenirao odvojeno.

Neymar i Richarlison dijelili autograme

U jednom trenutku uz teren su se pojavili NeymarRicharlison, a kasnije i Alisson, no najveća brazilska zvijezda, nakon što je podijelila nekoliko autograma, ubrzo se povukla u utrobu stadiona Al Arabi.

Brazilske kolege uvjeravaju nas kako je njegov gležanj super, liječnici su odradili sjajan posao, što se i vidjelo u susretu protiv Koreje, u kojem je upisao pogodak i asistenciju.

"Neymar radi razliku u ovoj momčadi. I kada nije u najboljoj formi, on daje jednu dimenziju više brazilskoj reprezentaciji", kazao je Bruno Marinho, novinar O Globa.

Trening je trajao oko 45 minuta. Zanimljivo, bio je otvoren za medije, pa se pojavila se i velika skupina brazilskih navijača koji su pratili kako vježbaju njihovi ljubimci.

Radilo se žestoko i intenzivno, a na kraju je odigrana utakmica pet na pet na jednoj trećini terena, u kojoj se istaknuo dvojac iz Manchester Uniteda, Fred i Antony.

Izborniku Titeu unuci se vješali oko vrata

Nevjerojatan je i interes medija i fotoreportera. Uz brojne brazilske kolege, stigle su brojne novinarske ekipe sa svih strana svijeta, od Japana, Danske, do SAD-a i brojnih južnoameričkih zemalja.

Na koncu treninga igrači su neko vrijeme dijelili autograme, Alisson se zabavljao sa svojom djecom igrajući nogomet, Fred se s klincima dodavao, dok su se izborniku Titeu unuci vješali oko vrata. Naime, njegov 33-godišnji sin Matheus Bachi pomoćni je trener u reprezentaciji.

Brazilski izbornik Tite u svom stožeru ima deset analitičara i pomoćnih trenera koji mu pomažu na putu do šeste svjetske titule.

Jedan od asistenata Thomaz Koerich rekao je za portugalski Globo.com kako su četiri člana prisutna na stadionima protivničkih utakmica kako bi snimala pokrete i detalje koji nisu vidljivi u TV prijenosima ili se kamere na njima kratko zadržavaju.

Koerich je naglasio kako je in loco analiza jednako važna kao i videozapisi prikupljeni kamerama ili dronovima.

"Na stadionu možemo analizirati taktička ponašanja koja ponekad nisu vidljiva na TV snimkama. Ne propuštamo nijedan detalj tog trenutka", objasnio je Koerich.

Analitičari paze na sve

Otkrio je kako analitičari na stadionima promatraju stvari poput visine linije obrane kada protivnik ima loptu i igra li visoko ili ne.

U brazilskom taboru smatraju kako je iznimno važna i atmosfera utakmice, a ne samo gledanje.

"Primjerice, važno je kako se momčad ponaša ako gubi ili pobjeđuje, kakva je atmosfera i ponašanje kada su rezultati u korist ili protiv. Bogatstvo detalja koje TV ne može prenijeti."

U brazilskoj su svlačionici zbog toga postavljeni platno i projektor.

"Važno je da su te slike lako razumljive sportašima", komentirao je Koerich, koji je naglasio da se Titeu i njegovim pomoćnicima prosljeđuju samo bitne stvari kako im ne bi odvlačili pozornost.

Prije utakmica igrači dobivaju i kratke videozapise specifične za njihove pozicije. "Lijevi će bek, primjerice, dobiti kratki video s karakteristikama protivničkog desnog krila s kojim će se 'sudarati' tijekom utakmice."

Zanimljivo, jedina reprezentacija koju nisu "skautirali" prije turnira bio je Kamerun, od kojeg su izgubili u zadnjem kolu u skupini.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider