Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
kviki Gric donosi

Najveći aduti Maroka i jedna skrivena zvijezda Lavova s Atlasa

Najveći protivnik Hrvatskoj u skupini je Belgija. Motiva neće nedostajati za borbu protiv De Bruynea i društva, ali ni Maroko nije bezopasan, dapače…

Galerija Amrabat u akciji na SP-u u Rusiji Maroko na SP-u u Rusiji Hakimi je uvjerljivo najskuplja marokanska zvijezda Ziyech se vratio u reprezentaciju nakon 15-mjesečne ''mirovine''

Prvu utakmicu hrvatska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu igra u srijedu, 23. studenog. Protivnik će joj biti Maroko, nacija sa sjeverozapada Afrike.

Ako se vratimo u povijest, sjetit ćemo se kako su Vatreni 2002. godine išli u Japan i Koreju samo s Italijom u mislima, dok su Meksiko i Ekvador bili tek fusnota u razmišljanjima. I čini se da su te misli pomogle, barem s Italijom, jer Hrvatska je pobijedila 2:1. No prije toga izgubili smo od Meksika, a utakmicu poslije od Ekvadora i to je bilo dovoljno da ne prođemo skupinu i ne dočekamo nastavak natjecanja. Zašto uopće podsjećamo na ove traume? Zato što nas naša ''katarska'' grupa uvelike podsjeća na situaciju koju smo imali prije tih 20 godina. Maroko i Kanada ozbiljne su reprezentacije, ne smijemo misliti samo o Belgiji.

Iako naizgled imamo prolaznu skupinu, trebamo biti spremni na sve, kaže Kečkeš u našem Nogoskeču, a pogotovo nam ne smije nedostajati neophodnih namirnica za navijanje – piva, hrane i Kviki Grica, grickalica bez kojih ne može proći nijedno gledanje utakmice i analize igre naših Vatrenih kada je sve gotovo.

O hrvatskoj reprezentaciji svaki od nas četiri milijuna izbornika zna sve, ali...

Što uopće s tim Marokom?

Od svih grupa na svijetu, oni su baš morali ušetati u našu… Naši su Vatreni, a njihovi su Lavovi s Atlasa. Maroko je bio prva afrička nacija koja je osvojila vlastitu grupu na svjetskom prvenstvu, i to 1986. godine u jakoj skupini s Portugalom, Engleskom i Poljskom.

Ta vremena daleko su iza njih jer su se nakon toga plasirali još samo u SAD-u 1994. godine i Francuskoj 1998. godine pa je uslijedila kriza. Nakon naše brončane Francuske nisu sudjelovali na SP-u – sve do prošlog u Rusiji, na kojem su bili posljednji u skupini sa Španjolskom, Portugalom i Iranom, sa samo jednim osvojenim bodom.

Amrabat u akciji na SP-u u Rusiji Amrabat u akciji na SP-u u Rusiji (Foto: Marco Lacobucci Epp/Shutterstock)

A kakva je danas situacija u marokanskoj reprezentaciji?

Čini se da europski treneri više nisu pretplaćeni na klupe afričkih nacija te se one polako okreću svojim umirovljenim igračima. Njihov bivši trener Vahid Halilhodžić osigurao je još jedno svjetsko na koje ipak neće ići, a baš nas zanima kako bi on pristupio utakmici s Hrvatskom.

Vahi je ovo već treći put da se plasirao na svjetsko prvenstvo, a da je dobio otkaz prije samog prvenstva. To mu se dogodilo 2010. godine s Obalom Bjelokosti, a onda i 2018. godine s Japanom. Nismo provjeravali, ali ovo mora biti nekakav čudno specifičan rekord.

Nakon Vahida Halilhodžića na klupu marokanske reprezentacije sjeo je Walid Regragui, čovjek koji je već i 2012. bio u stožeru reprezentacije, kao asistent tadašnjem izborniku. Regraguija kao igrača znali su samo najnabrijaniji nogometni fanovi. On je tek u kolovozu preuzeo uzde reprezentacije, tako da možda još uvijek nije srastao s ekipom, a nadamo se da još neko vrijeme ni neće.

Tko su zvijezde, odakle dolazi najveća prijetnja?

Jedna od najvećih zvijezda Maroka svakako je suigrač Matea Kovačića u Chelseaju – Hakim Ziyech, koji se vratio u reprezentaciju nakon 15-mjesečnog izbivanja.

Ziyech se vratio u reprezentaciju nakon 15-mjesečne ''mirovine'' Ziyech se vratio u reprezentaciju nakon 15-mjesečne ''mirovine'' (Foto: Sbonsi/Shutterstock)

A zašto ga nije bilo? Kako se priča, svađa s Vahom o izjavi kako je Ziyech lažirao ozljedu pa se umirovio od reprezentativnog nogometa u 29. godini života bila je kap koja je prelila čašu. Novi izbornik očito je bio dovoljno slatkorječiv da ga iščupa iz mirovine.

Najskuplji Marokanac je Achraf Hakimi, 24-godišnji bek PSG-a iza kojeg je već impresivna lista klubova, usprkos njegovim godinama. Igrao je za Real Madrid, Borussia Dortmund te Inter Milan. Hakimijeva cijena prema Transfermarktu iznosi 65 milijuna eura, što ga čini četvrtim najskupljim desnim bekom svijeta. Prva tri najskuplja su Reece James, Trent Alexander-Arnold i Joao Cancelo, ali cijena sve trojice je jednaka – 70 milijuna eura.

Marseilleov (a time i Tudorov) Amine Harit ozlijedio se, pa od njega nećemo morati strahovati. Umjesto Harita pozvan je Anass Zaroury, a uz njega je vezana jedna zanimljivost. Ovaj igrač Burnleyja u mlađim je kategorijama predstavljao Belgiju, zemlju u kojoj je rođen, a na ovom Svjetskom prvenstvu možda će dobiti priliku zaigrati upravo protiv Belgije.

Postoji jedan mali...

Skrivena zvijezda koja bi se napokon mogla pokazati svijetu u svojem punom sjaju jest Azzedine Ounahi, igrač Angersa ispred kojeg se po broju driblinga u francuskoj ligi nalaze samo Leo Messi i Lilleov Adam Ounas, reprezentativac Alžira.

Hakimi je uvjerljivo najskuplja marokanska zvijezda Hakimi je uvjerljivo najskuplja marokanska zvijezda (Foto: Sbonsi/Shutterstock)

Ako ga se zapostavi na terenu zbog nekih većih imena, Hrvatska bi mogla imati velikih problema. Hrvatska ima neumornog Modrića, Belgija Yourija Tielemansa, a Maroku je upravo Ounahi taj tip igrača – samo mu nedostaje nešto iskustva za razliku od spomenutog dvojca. Međutim, motiva mu sigurno neće nedostajati i vjerujemo kako će se pokazati u najboljem svjetlu na najvećem izlogu za sljedeći prijelazni rok. Društvo u zaigranom veznom redu pravi mu i suigrač iz Angersa, Sofiane Boufal, također vrhunski dribler, pa kad se svi ti majstori okupe na jednom mjestu, sigurni smo da nas očekuje vrhunska nogometna bitka.

Najgore od svega? Vjerojatno bismo i navijali za Maroko da nisu u našoj skupini.

Vezni red je pretrpan, ali obrana i napad morat će iznijeti znatno veći teret na SP-u nego dosad. Sevillin Youssef En-Nesyri ove godine baš i ne zabija. U 15 nastupa za Sevillu zabio je samo dva gola, a oba su bila u Ligi prvaka. Sigurni smo kako će upravo on dobiti povjerenje od prve minute u napadu. Samo neka ostane suho i u srijedu, majstore!

Ako s tribina od marokanskih navijača čujete riječ "Seeeeeeeeeeeeerrrrrrr", njima to ne znači ni slično kao nama. Taj povik znači ''Idemo''. Ne ostvarilo im se.

Nadamo se da ste premni za prvi zvuk sučeve zviždaljke i boj protiv marokanskih lavova. Vjerujemo da svakom pravom navijaču uzbuđenje raste svaki dan. Outfiti moraju biti spremni, grla zagrijana vokalnim vježbama za navijanje i savjete igračima koji nas ne mogu čuti. Hranu i piće morat ćete riješiti unaprijed i nemojte se slučajno pouzdavati u dostave tijekom prvenstva, mogao bi biti krkljanac.

Na omiljene grickalice uvijek možete računati ako ih, naravno, nabavite na vrijeme. Kviki Gric idealan je za sportsko druženje, gledanje filma, party i za sve najbitnije trenutke u životu koje dijelimo s ekipom. Kviki Gricom slavimo druženje kao timski sport.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider