Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
TRI PUTA SIGURNI

Mirna glava, samopouzdanje i pobjednički duh: Hrvati korak do čudesnih Nijemaca

Jedino je nogometna reprezentacija Njemačke uspješnija od Hrvatskekad je riječ o kaznenim udarcima na svjetskim prvenstvima.

Hrvatska reprezentacija (Foto: Afp)

Utakmica Hrvatske i Japana na Svjetskom prvenstvu u Katru donijela je 31. izvođenje kaznenih udaraca u povijesti svjetskih prvenstava.

Hrvatska se u njemu našla treći, a Japanci drugi put i obje reprezentacije nastavile su niz. Svi se jako dobro sjećamo dviju hrvatskih pobjeda iz Rusije, dok su Japanci ostali kratki 2006. godine u Njemačkoj, kad ih je nakon kaznenih udaraca eliminirao Paragvaj.

Njemačka je ipak najuspješnija

Što se tiče povijesti, Njemačka (uključujući Zapadnu Njemačku) najuspješnija je momčad u ovom segmentu igre, s obzirom na to da su četiri puta došli do izvođenje kaznenih udaraca i sva četiri puta su slavili.

1982. godine savladali su Francuze u polufinalu, 1986. savladali su Meksiko u četvrtfinalu, 1990. u polufinalu su bili bolji od Engleza, a 2006. u četvrtfinalu od Argentinaca. Još fascinantnije zvuči da je dosad samo jedan Nijemac promašio, bio je to Uli Stielike u prvom raspucavanju.

Četiri puta pobjeđivala je i Argentina, a tri puta Brazil, no objema reprezentacijama omakao se i poraz. Gauchosima gore spomenuti 2006. od Njemačke, a Brazil je prvi doživio 1986. od Francuske, a onda je iduća tri puta slavio. Brazilci su također uz Njemačku i Hrvatsku jedini koji su slavili tri puta u nizu te zapravo jedini koji imaju tri pobjede. 

Pobjeđivali su dva puta 1990. godine, po čemu su jedini uz Hrvatsku koji su slavili dva puta na jednom prvenstvu te po jednom 1998. i 2014. godine.

Italija bila najlošija pa slavila kad je najpotrebnije

Što se tiče onih najlošijih, Italija je izgubila svoja prva tri raspucavanja, ali uspješni su bili kad je bilo najpotrebnije, 2006. godine u finalu protiv Francuske. Na 1:3 su i Englezi, koji su svoje prokletstvo, u koje su bila uključena i europska prvenstva, prekinuli pobjedom u Rusiji nad Kolumbijom.

Osim Japana, na 0:2 su još reprezentacije Rumunjske i Meksika.

Pregled svih reprezentacija koje su nastupile u raspucavanju na Svjetskom prvenstvu pogledajte ispod teksta.

Kazneni udarci na SP Kazneni udarci na SP (Foto: GOL.hr)

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider