Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Vatreni za povijest

Okršaji za broncu na svjetskim prvenstvima: Hrvatska može ući u ekskluzivno društvo dobije li Maroko

Hrvatska ima priliku postati jedna od rijetkih reprezentacija s dvije mundijalske bronce.

Robert Prosinečki (Foto: Afp)

Utakmica za broncu na Svjetskom prvenstvu jedinstvena je u nogometu jer je na europskim prvenstvima nema. Hrvatska će protiv Maroka drugi put u svojoj povijesti igrati taj susret. Prvi, onaj protiv Nizozemske 1998. je dobila, a dobije li drugi, ući će u ekskluzivan klub.

Naime, dvije ili više brončane medalje sa svjetskih prvenstava zasad imaju samo Brazil, Francuska, Švedska i Poljska, jedino Njemačka ima više od dvije – odnosno četiri komada.

Atmosfera na dočeku Vatrenih na Trgu bana Jelačića u Zagrebu VIDEO Veličanstveni doček Vatrenima: Više od 80 tisuća ljudi, Trg je gorio, igrači pjevali s navijačima! divider

Vatreni su s Marokom otvorili ovaj turnir, a s Marokom će ga i zatvoriti. No to nije ništa specijalno jer su već na Mundijalu iste reprezentacije susrele u skupini i kasnije u okršaju za broncu, a riječ je o Engleskoj i Belgiji.

Igra se od 1934. godine

Mnogi će reći kako je ova utakmica bez pravog značaja, međutim tijekom povijesti se na nju gledalo s velikom važnošću. Naime, na prvom SP-u 1930. godine nije bilo utakmice za treće mjesto, nego se radila tablica poraženih polufinalista. Na njoj je "prva" bila reprezentacija SAD-a i tako postala prva momčad s mundijalskom broncom u povijesti.

gol expired Dobre vijesti za praznovjerne, evo u kojim će dresovima Hrvatska zaigrati protiv Maroka divider

Ovaj okršaj uveden je 1934. godine, a u prvom takvom Nijemci su pobijedili Austriju 3:2. Njemačka je, spomenuli smo, i nacionalna momčad s najviše trećih mjesta na SP-ima, a uz 1934., uzeli su je još 1970., 2006. i 2010. godine.

Stariji navijači iz susjedstva sigurno najviše pamte onaj okršaj iz 1962. godine u kojem je Čile pobijedio Jugoslaviju 1:0.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider