Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
U osinjem gnijezdu

Gol.hr na treningu Neymara i kompanije: Evo kako smo iznenadili i nasmijali Brazilce, protiv Vatrenih ipak cvikaju

Brazilska reprezentacija odradila je posljednji trening u svojoj bazi u Dohi dan prije okršaja s Hrvatskom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva…

Galerija Trening brazilske reprezentacije Ivica Medo, novinar gol.hr-a, na treningu brazilske reprezentacije u Dohi Novinarske ekipe na treningu Brazila u Dohi

"Evo nas na posljednjem treningu Brazila na Svjetskom prvenstvu u Katru", u šali sam uzviknuo za vrijeme treninga brazilske reprezentacije u njihovoj bazi na jugozapadu Dohe dok me je kolega Dražen Antolić iz Sportskih novosti fotografirao na tribinama.

Brazilski novinari koji su pratili trening s tribine kao na komandu okrenuli su glavu prema nama. Isprva iznenađeni, a kada smo im rekli da smo hrvatski novinari, počeli su se smijati i mahati prstima u znak neodobravanja.

Iznenadili Brazilce

"A ne, ne, ovo nije posljednji trening Selecaa. To će biti tek pred finale", uzvratio nam je mlađahni brazilski novinar koji je stajao tek dva-tri metra od nas.

"Pozdrav, ja sam Gabriel, radim za medijsku kuću iz Sao Paula", ljubazno nam se predstavio i pristao sudjelovati u našem prijenosu uživo, koji smo morali napraviti izvan zgodnog malog stadiona SC Arabia, na kojem trenira brazilska reprezentacija.

Ivica Medo, novinar gol.hr-a, na treningu brazilske reprezentacije u Dohi Ivica Medo, novinar gol.hr-a, na treningu brazilske reprezentacije u Dohi (Foto: GOL.hr)

Treninzi brazilske reprezentacije po običaju su najposjećeniji i najpraćeniji na svim svjetskim prvenstvima. Brojne televizijske ekipe sjatile su se na trening Selecaa dan prije okršaja s Hrvatskom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

Bilo je puno brazilskih novinara, ali pamtim vremena kada ih je bilo i znatno više. Sjećam se SP-a 2006. u Njemačkoj kada je na svakom treningu bila takva ludnica da je to bilo nevjerojatno.

Puno novinara, ali nije ludnica kao prije

Niste znali odakle gruva, radijski reporteri prenosili su uživo treninge kao da su utakmice. Mnogi su bili zaduženi da prate samo pojedine igrače, najviše Ronalda ili Ronaldinha. Kada bi se slučajno uhvatili za koljeno ili mišić, nastala bi drama. I dalje ima šušura u brazilskom kampu, ali daleko je to od nekadašnjih vremena.

"Sada nema ni blizu tisuću brazilskih novinara, a prije ih je znalo biti i više. Katar nam je skup i dosta daleko, a i velika je kriza udarila", priča mi Gabriel.

U tom trenutku prišao nam je sredovječni gospodin u tamnom odijelu. Valjda ga je privukla graja koja se stvorila oko nas na tribinama, a i indijskog kolege koji je na stol stavio aparaturu i naglas komentirao trening.

Pojačane restrikcije znak velike utakmice

"Ljubazno vas molim da ne snimate. Ne može ni za društvene mreže, čak i ako se ne vidi teren, morate izaći s tribina. Žao mi je, ali netko je platio prava prijenosa", bez grča na licu niječno je uzvratio na naše molbe brazilski šef za odnose sa javnošću, koji se okolo šetao u društvu FIFA-inih službenika.

"Dosad uopće nisu zabranjivali liveove. Snimao sam uživo svaki trening Brazila i nitko me nije tjerao", kazivao nam je kolega iz Indije, koji ima mnogobrojnu publiku na društvenim mrežama.

I taj detalj pokazuje da se približava velika utakmica. Četvrtfinale je Svjetskog prvenstva i pravila se počinju rigidnije provoditi. FIFA-ini djelatnici pomicali su nas u dva navrata, čak i kada smo izašli ispred ulaza.

"Teren se uopće ne vidi, a oni opet pomiču. Što ćete, birokracija je svuda ista", smijući se prokomentirao je Gabriel, koji nije izgubio nit.

Novinarske ekipe na treningu Brazila u Dohi Novinarske ekipe na treningu Brazila u Dohi (Foto: GOL.hr)

"Očekujem vrlo tešku utakmicu. Hrvatska ima jako dobru obranu, primila je samo dva gola. To je momčad koja ne dopušta puno šansi suparniku, a ima i dobar napad i kreativan vezni red. Bit će teško Brazilu, ali bit će teško i Hrvatskoj", kazao je u uvodu razgovora Gabriel.

"Tko su najopasniji hrvatski igrači? Ne trebam previše isticati Modrića, Perišića ili Brozovića, svi ih poznaju. Hrvatska ima puno dobrih igrača, koji igraju u najboljim ligama svijeta. Hrvati su poznati po kreativnosti, igraju protiv Brazilaca u mnogim ligama i uvijek je teško protiv njih igrati", kaže Gabriel i odgovara na pitanje hoće li Brazil možda donekle mijenjati postavu i taktiku protiv Hrvatske.

"Brazil protiv Hrvatske neće igrati tako ofenzivno"

"Mislim da Tite neće mijenjati postavu koja je istrčala protiv Južne Koreje. Alex Sandro vratio se treninzima, vidjeli smo ga na terenu, ali još uvijek nije sto posto spreman. Zbog toga mislim da će Danilo ipak igrati na lijevom beku. Dakle, mislim da će postava biti ista, ali da će strategija biti malo drukčija. Hrvatska ima bolju momčad od Južne Koreje, puno je opasnija, ima igrače koji mogu pobjeći i pucati s distance, pa će brazilska obrana morati biti opreznija. Mislim da će Brazil igrati malo defenzivnije, neće baš tako otvoreno napadati", kaže Gabriel, iz čijih bi se riječi moglo zaključiti da Selecao ipak malkice cvika od Vatrenih.

Brazilski novinar misli da će Hrvatska primijeniti sličnu taktiku kao Švicarska, koja je u skupini dugo odolijevala napadima Brazila, ali na kraju je ipak pokleknula.

"Sumnjam da će se Hrvatska otvoriti i tako dati šansu Brazilu da pokaže najbolje od sebe. Vjerujem da će igrati zatvorenije, jasno da to ovisi o karakteristikama suparnika. Hrvatska dobra zna kako Brazil igra i što mu najviše odgovara. Suparnici se jako dobro poznaju, odlučit će detalji."

I za kraj prognoza:

"Mislim da će biti 2:1 za Brazil", sa smiješkom je zaključio Gabriel.

Bit će zanimljivo vidjeti tko je odradio posljednji trening u Dohi – Brazil ili Hrvatska.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider