Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Nadmudrivanje počelo

Hrvatska postava i taktički manevar za Japan: Što bi Dalić mogao promijeniti i koja je ideja?

Hrvatska reprezentacija će u osmini finala Svjetskog prvenstva 2022. igrati protiv Japana…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska je ostvarila prvi cilj: plasirala se u osminu finala Svjetskog prvenstva 2022.

Nakon šokantnog raspleta u skupini s kojom se Hrvatska križa, tamo će je čekati Japan. Očekivalo se da će to biti Španjolska ili Njemačka, naposljetku je došla ikebana, kako je to u šali najavio izbornik Dalić.

gol expired U Šibeniku vlada euforija, masovno porasla prodaja dresova Marka Livaje divider

Nećemo napisati da je to sretna okolnost, to ćemo tek vidjeti, ali da je Daliću i Vatrenima prije početka natjecanja netko ponudio takav rasplet, sigurno bi ga objeručke prihvatili. Što izbornik može promijeniti za utakmicu s Japanom i treba li išta mijenjati?

Obrana ostaje ista 

Nakon utakmice s Belgijom i onog što smo vidjeli, stječe se dojam da bi Dalić mogao napraviti tek jednu promjenu. Iako je obrana imala propusta, pa i ovećih pogrešaka koje spletom sretnih okolnosti i manjka protivničke tehničke i golgeterske spretnosti, u prvom redu Romelua Lukakua, nisu kažnjene pogocima, teško da će Dalić nešto mijenjati u zadnjem redu.

Hrvatska ipak nije primila gol protiv Belgija, štoviše, u tri utakmice obrana je samo jednom kapitulirala, tako da se ne može očekivati da će Dalić dirati u nešto što su po navadi najosjetljivija mjesta svake momčadi – vratar i obrana.

Reprezentativci Španjolske Španjolska pustila utakmicu? Postoje dva čvrsta razloga zbog kojih ta tvrdnja ne drži vodu divider

Vezni red je beton, tu do promjena može doći samo zbog više sile. Perišić je na lijevom krilu nedodirljiv, a Kramarić je golovima i angažmanom protiv Kanade došao blizu tog statusa.

Petković umjesto Livaje?

Dakle, ostaje samo mjesto centralnog napadača, pozicija koju je protiv Kanade i Belgije držao Marko Livaja. Protiv Belgije nije bio na razini očekivanja, iako se ne može reći da je odigrao bitno slabije nego Kramarić ili recimo Kovačić, koji je također bio u bljeđom izdanju, pogotovo u odnosu na utakmicu s Kanadom, koju je odigrao u velikom stilu.

Japanski novinari u razgovoru s hrvatskim novinarima Čudesna snaga Vatrenih i ruševnog Maksimira: Pitali smo Japance za Cro Copa, evo što znaju o Hrvatskoj divider

Livajin je nedostatak taj što se vidjelo i osjetilo da fizički teško izdržava nametnuti ritam. Hrvatska je od prve minute napala Belgiju visokim presingom, Livaja se u takvoj igri dosta brzo iscrpio i poslije nije mogao doći do daha.

Posve očekivano ga je nakon sat vremena zamijenio Bruno Petković. Livaja je imao problema s ozljedom i čini se da još uvijek nije posve fit. Uostalom, njegov stil nogometa i razina pripremljenosti je takva da je pitanje bi li izdržao visoki ritam i da je u top formi.

Dodatni adut igra glavom

E, sad je pitanje koga postaviti ako se Dalić odluči zamijeniti očito dosta iscrpljenog Livaju? Što bi se promijenilo ako bi ubacio Petkovića, čije su trkačke sposobnosti na razini Livajinih ili tu negdje?

Petković je ipak odmorniji i vjerojatno u ovom trenutku fizički orniji. Kada je ušao protiv Belgije, podigao je igru Vatrenih. Dalić je izrazio zadovoljstvo njegovim učinkom, što sugerira da bi mogao napraviti promjene za Japan.

Hoće li Hrvatska proći Japan?

Ukupno glasova:

Ako bi se Dalić odlučio za tu promjenu, vjerojatno bi posegnuo za sličnom taktikom izmjena. Petković i Livaja samo bi zamijenila mjesta. Livaja bi zamijenio Petkovića negdje oko 60 minute.

Ako Dalić procjeni da mu ipak treba više agresije i trke, mogao bi uvesti Budimira, no to ne izgleda izvjesno jer se očekuje da će Hrvatska protiv Japana biti u dominantnom položaju; vjerojatno će imati veći posjed, a u tom slučaju Livaja i Petković više odgovaraju stilu i taktičkom obrascu koji će Vatreni koristiti. Dakle, kombinatorika i kratki pas.

Japanci imaju i visoke igrače

Osim toga, Petkovića je prednost što je skakački podjednako moćan kao i Budimir, vjerojatno i nešto bolje igra glavom, a to bi mogao biti adut hrvatske momčadi, iako ne treba imati iluzije da se Japance lako može nadskakati jer im zadnja linija može biti prilično visoka.

Protiv Španjolske su igrali s trojicom u zadnjoj liniji: Yoshida je 189 cm i Itakura 188 cm, dok je Taniguchi 183 cm. Vratar Gonda je 187 cm. Morata im je ipak zabio gol glavom, no to se može dogoditi svakome. Itakura ima dva žuta kartona i preskočit će Hrvatsku, to im je dosta veliki hendikep jer se radi o standardnom braniču, no Japanci imaju na klupi stopere sličnih gabarita.

Japanci su prilično elastični, lako mijenjaju formacije, pa i igrače u prvoj postavi. Teško je reći za što će se odlučiti protiv Hrvatske. Protiv Španjolske su igrali s trojicom visokih u zadnjem redu vjerojatno zbog Morate. Kako Njemačka nema klasičnog centarfora, logično je što su krenuli s četvoricom. Protiv Kostarike su također igrali s četvoricom i izgubili.

Taktičko nadmudrivanje

Teško je procijeniti do kakvog će zaključka doći hrvatski stožer analizirajući japansku momčad. Isto vrijedi i obratno. Ako Japanci procijene da Dalić neće ništa mijenjati, možda će se odlučiti za četvoricu.

Ako dođu do zaključka da će u prvu postavu upasti Petković ili Budimir, možda će krenuti s trojicom visokih braniča. I jedna i druga strana sigurno će pratiti zbivanja u suprotnom taboru. Taktičko nadmudrivanje već je počelo. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider