Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Postava poznata

Dalićev taktički plan: Kako igrati protiv Belgije i Lukakua – napasti ili braniti se i čekati kontru?

Hrvatska i Belgija u međusobnom obračunu odlučit će o plasmanu u drugi krug Svjetskog prvenstva 2022.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Je li moguće da izbornik Dalić posegne za nekim iznenađenjem protiv Belgije? Nije nemoguće, ali jako teško.

Saša Lugonjić Evo koja kazna prijeti Hrvatskoj i što će HNS prijaviti FIFA-i o Borjanu divider

U principu, nema neizvjesnosti i potrage za informacijama što se tiče udarne postave hrvatske reprezentacije. Sada je sve poznato i teško da izbornik Dalić može promijeniti mišljenje u 48 sati.

Ako ne bude nepredviđenih okolnosti, početni sastav vjerojatno će biti isti kao protiv Kanade: Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modrić, Brozović, Kovačić – Kramarić, Livaja, Perišić.

Postava poznata

Još prije početka natjecanja rekli smo da će postavu protiv Belgije odrediti prethodni rezultati. Priče o mijenjanju igrača s obzirom na suparnika samo su priče. Momčad koja pobjeđuje i napadače koji su se upisali u strijelce gotovo nikad se ne mijenja. To je stara nogometna logika i teško da će je Dalić pogaziti.

Druga je priča kakva će biti taktika. To se može promijeniti. Hrvatska će se možda malo više povući i prepustiti posjed Belgiji, koja će prije ili kasnije morati napasti jer njoj treba pobjeda. Jasno je da se Hrvatska ne smije samo braniti, morat će i napasti kada god to bude moguće. Hoće li Dalić postaviti taktiku na poučku Maroka, to ćemo vidjeti, ali nekako nam se čini da bi to mogla biti nit vodilja.

Nogometaši Irana Mučna uvertira u ključni dvoboj Svjetskog prvenstva: Iranci dobili jezive prijetnje? divider

Za razliku od Maroka, Hrvatska je u stanju parirati Belgijcima posjedom. Vatreni su dovoljno kvalitetni da se mogu nadigravati s Crvenim vragovima. Preopasno bi bilo potpuno odustati od klasične hrvatske igre.

Izbornik je rekao da nema šanse da će Hrvatska igrati na remi. To bi bilo samoubojstvo s predumišljajem, ali u utakmicama podjednakih takmaca na kraju često izađe baš remi. Značajna je hrvatska prednost to što joj je neriješeno dosta za prolaz skupine.

Igraš na pobjedu, izađe remi

Na pamet mi odmah pada 2006. i odlučna utakmica s Australijom na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Vatrenima je trebala pobjeda, Australcima je bio dovoljan i remi. Koliko god da su obje momčadi tražile pobjedu, na kraju je izašao remi i Australci su slavili. Njima je to bilo kao pobjeda.

Vidjet ćemo kakve će poteze povući belgijski izbornik Roberto Martinez. Na klupi ima igrače koji mogu promijeniti ritam i dinamiku igre. Romelu Lukaku sigurno se vraća u prvi sastav i to će biti najveće pojačanje za Belgiju.

gol expired Dok kod Belgijaca plamti, Vatreni povukli neočekivani potez: Modrić i ekipa na dohvat ruke divider

Lukaku možda nije najbolji belgijski igrač, De Bruyne je vjerojatno bolji, ali vođa je belgijske momčadi i o njemu puno toga ovisi. S njim na travnjaku Belgija ima više mogućnosti kako da zaprijeti suparničkom golu.

Nije sto posto spreman, ali i takav može biti jako opasan. Znamo da je fizički moćan, da može zagraditi i sačuvati loptu, razgrnuti u prodoru ili skoku, ali zna i odigrati pas i podvaliti. Kada je Lukaku na terenu, belgijski igrači kada ne znaju što će s loptom, mogu bez razmišljanja odigrati dugi pas na njega.

Kako čuvati Lukakua?

Hrvatski stoperi imat će težak zadatak, o njihovoj će inspiraciji puno toga ovisiti. Dueli s Lukakuom možda će biti ključ utakmice. Nadamo se da su i Lovren i posebice Gvardiol dovoljno fizički moćni da se mogu nositi s njim, no trebat će pomoć ostalih suigrača.

Jako će važno biti da u obrani pomažu vezni igrači. Kada se Lukaku zagradi u opasnoj zoni, od presudne važnosti bit će da netko priđe u pomoć. Ta suradnja mora biti pravovremena i odlučna.

Hrvatska će protiv Belgije...

Ukupno glasova:

Belgijci su naglasili da su dosad imali problema s protokom lopte, da moraju igrati brže i s više samopouzdanja u driblinzima i individualnim akcijama. Ako im to uspije, od presudne važnosti bit će kompaktnost i ustrajnost hrvatske igre u obrani. Vatreni su protiv Kanade pokazali da mogu neumorno trčati i nadtrčati suparnika.

Jasno je da Hrvatska ne smije misliti samo o Belgiji, mora sve napraviti i da Belgiji misli o Hrvatskoj. Napad je najbolja obrana. Ako Vatreni budu uzvraćali istom snagom, Belgiji će zadati najbolnije udarce.

Napad najbolja obrana

Belgijska obrana najveća je šansa za Vatrene. Hitrina i okretnost nisu joj forte. Zadnji im red izgleda tromo i sporo, to treba iskoristiti. Ako ih je Kanada probijala, ako ih je Maroko probijao i završavao akcije s golovima, onda to sigurno može i Hrvatska.

Koliko je teško odrediti tko je tu u prednosti, najbolje govore koeficijenti na kladionicama. Podjednak je i na pobjedu Hrvatske i na pobjedu Belgije. Iako je Hrvatska u posljednje vrijeme u boljoj formi, iako Belgija ne igra dobro već godinu-dvije, iako je posljednje dvije utakmice na SP-u odigrala očajno, iako ima probleme s atmosferom u svlačionici, kladionice i dalje iznimno respektiraju Crvene vragove.

Oprez je majka mudrosti, pogotovo kada znate da suparnik ima igrače takve individualne kvalitete koji su u stanju s jednim potezom riješiti utakmicu. Vatreni to jako dobro znaju i stoga nema šanse da se imalo opuste. Morat će biti na maksimumu da izađu kao pobjednici. Ako može pobjeda, super, ako ne može, bit će dobar i remi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider