Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
''MESSI JE OPET U FORMI''

Dalić nema problema sa sastavom, traži od Argentine fer utakmicu: ''Messi nije čestitao? Već sam sve rekao''

Hrvatska i Argentina u utorak igraju za finale Svjetskog prvenstva.

Izbornik Zlatko Dalić i krilni napadač Ivan Perišić bili su gosti na press-konferenciji hrvatske reprezentacije dan prije ogleda s Argentinom u polufinalu Svjetskog prvenstva 2022.

Izborniče, koliko ste se uspjeli pripremiti za Argentinu? Hoće li se Hrvatska prilagođavati ili će nastaviti svojim stilom?

"Ušli smo među četiri reprezentacija svijeta, što je sjajan uspjeh. Ovo je drugi put zaredom. Međutim, mi želimo više, igramo protiv sjajne reprezentacije, protiv Messija, koji sigurno ima veći pritisak. Analizirali smo ih, znamo u kojem smjeru žele odvesti utakmicu. Naši igrači pokazali su kvalitetu, karakter. Da nije tako, ne bi ni bili tu. Nećemo se prilagođavati. Idemo svojim stilom."

Koliko je sličnosti s onom utakmicom s Engleskom u Rusiji?

"Svaki sportaš želi ući u finale. Igramo protiv Argentine, koja je ponosna ekipa i daje sto posto kada igra. Teško je to uspoređivati s Rusijom, slično je jer su obje momčadi prave. Nećemo se prilagođavati, igrat ćemo svojim stilom."

Nicolas Tagliafico Argentinac tvrdi da protiv Hrvatske ništa neće biti isto kao prije četiri godine: ''Imaju nove igrače'' divider

Jeste li se oporavili?

"Mi smo se dosta potrošili protiv Brazila, ali mi smo u polufinalu SP-a i uopće ne razgovaramo o tome imamo li snage. Imamo snage i energije, to nije uopće upitno. Dat ćemo sve od sebe. Nemamo velikih problema oko sastava, neću ih pitati jesu li spremni, znam da jesu."

Usporedbe s utakmicom u Rusiji

"Moramo pomagati obrani ako mislimo napraviti nešto kao u Rusiji. Guramo dobro i na desnoj i lijevoj. Idemo dalje, nemamo neki posebni plan. Moramo pokazati karakter, igrati kvalitetno u obje faze, i u napadu i obrani. Moramo si pomagati'', dodao je Perišić.

Kako se spremate za utakmicu? Hoćete li igrati slično kao u Rusiji?

"To je nova utakmica, sasvim drukčija. Ona je bila u grupnoj fazi, nije bilo na ispadanje. To nešto posve drugo. Iskoristili smo šanse, bili smo kompaktni i čvrsti. Takvi ćemo opet biti. Ali to nisu iste utakmice. Velik je ulog za obje momčadi. Sutra neće biti nikakve štednje i kalkulacija s obje strane. Očekujem čvrstu i fer utakmicu."

Messi nije čestitao u Rusiji. Jeste li igrače spremali za provokacije? Vidjeli smo da je toga bilo protiv Nizozemske.

"Ja sam to rekao na presici i neću se sad vraćati. Razumijem te ljude, bile su velike emocije i očekivanja. Ne treba se vraćati. Ja sam to rekao i nisam nikome zamjerio. Gledali smo utakmicu s Nizozemskom, bila je jako borbena, s puno nenogometnih situacija. Mi to želimo izbjeći i nadamo se fer utakmici'', kaže Dalić.

gol expired Argentinski izbornik o produžecima: "Hrvatska je zagorčala život mnogima. Volim Modrića" divider

Ivane, srušili ste Šukera po broju golova na velikim natjecanjima.

"Ne zamaram se golovima i asistencijama, bitna je momčad i konačni rezultat."

Gdje je ova utakmica u povijesti hrvatskog nogometa?

"Za mene je najveća utakmica ona protiv Engleske kada smo ušli u finale, pa sada ova protiv Brazila. Ali mogla bi biti sutra najveća jer je najteže ponoviti uspjeh. Ako pobijedimo, to će za mene biti najveća pobjeda hrvatske reprezentacije."

Što mislite o Argentini i Messiju?

"Napravili smo analizu, vidjeli smo da je Messi opet u velikoj formi i da može sam riješiti utakmicu, ali i da ima podršku momčadi. Izbalansiran su tim, imaju svoje prednosti. Malo su se opustili protiv Nizozemske, primili dva gola. Očekujem još bolju partiju nego protiv Nizozemske. Velika je utakmica za obje momčadi, ali oni imaju veći pritisak. Bit će više argentinskih navijača, to je nama hendikep, ali nećemo se žaliti. Idemo igrati protiv Argentine, jednog od najvećih igrača u povijesti, idemo uživati."

Lionel Messi i Mateu Lahoz Messi i društvo sasuli paljbu na poznatog suca: FIFA ga odmah poslala kući divider

Izmjene su donijele puno Hrvatskoj.

"Kada samo se spremali za SP, kazali smo da imamo širinu. Svaki igrač koji je ušao napravio je pravi posao. Kod svih tih izmjena smo pogodili. Imamo izbor i širinu. Bitno je da možemo mijenjati kada ne ide baš najbolje."

Trenirali ste s novim loptama. Kakve su?

"Lopte su malo brže. Vidjet ćemo sutra, ja ću pucati što više, pa ćemo vidjeti'', poručio je Perija.

Može li se Maroko vratiti sa zlatom, pitali su marokanski novinari.

"Puno sam puta rekao da svatko u životu ima pravo na svoj san. Hrvatska je reprezentacija prije četiri godine taj san omogućila i dala za pravo da sanjaju. Nitko nije očekivao da će mala Hrvatska biti u finalu. Potaknuti našim primjerom, četiri godine poslije sve male reprezentacije žive taj san, pa tako i Maroko. Prošli ste velike reprezentacije i imate se pravo nadati da budete najbolji. Ali dopustite da to ima i Hrvatska. Ziyech igra sjajno, a zašto ne igra za klub, ja to ne znam."

Messijev posljednji ples

Kako doživljavate Messijevu zadnju šansu da osvoji SP?

"Vidjeli ste da Cristiano Ronaldo nije uspio, a Messi će sigurno dati sve od sebe da uspije osvojiti zlato na Svjetskom prvenstvu. To ćemo i mi pokušati. Sutra ćemo dati sve od sebe, očekujem tešku i neizvjesnu utakmicu'', odgovorio je Perišić

Ide li Hrvatska u novo finale?

Ukupno glasova:

Argentina i Hrvatska nekako su slične po emocijama i karakteru.

"Slažem se, podjednake su emocije. Vidi se strast kod argentinskih navijača. Tako je i s Hrvatskom. Vaša je prednost što vas ima puno više. Na kraju će pobijediti samo jedna reprezentacija. I Hrvatska i Argentina imaju pravo o tome razmišljati. Vjerujem da će na kraju lijepe emociju i sreću pokazati Hrvatska."

Što ćete reći igračima prije utakmice? Kako je igračima, je li im lakše nego u Rusiji?

"Uvijek kažem igračima da uživaju u igranju. Igrači su sretni, s velikim veseljem igraju. Sutra ćemo im reći da uživaju, došli smo negdje gdje nismo očekivali ove godine. Gledat će nas cijeli svijet."

"Razlika je što ovdje ne moramo putovati, to nam je puno lakše. Analizirali smo suparnika i to ćemo pokušati primijeniti na terenu'', dodao je Ivan.

Hrvatska igra dosadno? Dalić ima odgovor

Jeste li u prošlosti razmišljali kao trener o ovim uspjesima? Znate li da neki argentinski igrači imaju hrvatsko podrijetlo?

"Ja tada nisam mogao ni zamisliti da ću doći do ovih rezultata. Mislio sam da je to za velike face. Dragi Bog mi je to omogućio. Ponosan sam na svoju momčad. Sretan sam čovjek. Imao sam svoj san, da vodim Hrvatsku, ali moj san nije išao do ovako visokih granica. Što se tiče podrijetla, nisam s tim upoznat. Mislim da neće igrati ulogu."

Peršić se nije čuo s Argentincima.

"Nisam se čuo s igračima Argentine, znam neke i znam kako se osjećaju. Tu smo dosta slični. Sutra igramo veliku utakmicu, gledat će je cijeli svijet. Vidjet ćemo tko će slaviti."

Što kažete na kritike da igrate dosta dosadno i da ne pobjeđujete u 90 minuta?
Dalić:

"Mi igramo na rezultat. Mi smo u polufinalu SP-a i tu je cijela priča gotova."
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider