Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
KAD SE SRCE PODIJELI

Afrika protiv Europe, domovina protiv doma i brat protiv brata

Braća Boateng čak dva puta dobili su priliku zaigrati jedan protiv drugog na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Jerome i Kevin Prince Boateng (Foto: Afp)

Rijetki su slučajevi da dva brata odaberu nastupati za dvije različite nogometne reprezentacije. Kad se to i dogodi, to često budu susjedne države ili neke s velikom iseljeničkom bazom.

Tako smo na Europskom prvenstvu 2016. godine mogli vidjeti braću Xhaka u reprezentacijama Švicarske i Albanije, što je do sada jedini takav slučaj, a u svijetu nogometa postoji i nekoliko primjera gdje je između braće velika razlika u kvaliteti pa bi lošiji odlazili nastupati za domovine svojih predaka, svjesni da se u reprezentaciji svojih država neće naći. Primjer su Mathias i Florentin Pogba koji nastupaju za Gvineju. Uostalom, i Taulant Xhaka bi vjerojatno igrao za Švicarsku da je imao mjesta.

Jedan slučaj ipak se istaknuo

No, unutar nogometa na najvišoj razini imamo samo jedan slučaj. I znate kolike su onda male šanse da se dva brata susretnu u nekom međusobnom službenom susretu? Nisu sad nešto prevelike. Šanse da se susretnu na svjetskom prvenstvu? Gledajući koliko je u svijetu reprezentacija, male.

Roger Milla i Rene Higuita Na naredbu predsjednika države vratio se u reprezentaciju, a onda s 38 godina postao senzacija i legenda svjetskih prvenstava divider

Šanse da se sastanu na dva svjetska prvenstva u nizu? Rekli bismo minimalne ili nikakve, no dok šanse postoje je sve moguće. A to se dogodilo 2010. i 2014. godine. Jerome i Kevin Prince Boateng zaigrali su oba puta jedan protiv drugog, u početnim sastavima reprezentacija Njemačke i Gane.

Kevin Prince Boateng rođen je u ožujku 1987., a Jerome u rujnu iduće godine, obojica u Zapadnom Berlinu. Zanimljivo, iako su s nogometnim treninzima obojica krenulti 1994. godine, nije to bilo u istom klubu. Kevin je trenirao u Herthi, a Jerome u Tennis Borussiji. Tek 2002. godine spojili su se zajedno u plavom dresu najjačeg berlinskog kluba.

Kevin je u početku bio perspektivniji

Kevin je za prvi sastav debitirao u ljeto 2005. godine, s 18 i pol godina, a nešto kasnije je upisao i mjesto u početnom sastavu. Sezonu je završio s nagradom za najboljeg njemačkog nogometaša do 19 godina, a uspješno je nastupao i za reprezentativne selekcije.

Jerome mu se pridružio sezonu kasnije, no to je bila jedina zajednička u seniorima. gdje baš i nije dobivao previše prilike. Kevina je u ljeto 2007. godine kupio Tottenham, dok je Jerome istovremeno otišao put HSV-a. I tu su im se karijere krenule razilaziti, ali i potencijal drugačije razvijati.

Mario Carević i Kevin Prince Boateng 2006. godine Mario Carević i Kevin Prince Boateng 2006. godine (Foto: Afp)

Stariji brat u Engleskoj nije uspio izboriti se za pravu minutažu, dok je Jerome polako postajao sve bolji i sigurniji branič pa je 2009. stigao i poziv u reprezentaciju Njemačke. Gledajući na partije kakve je pružao, to je bilo nešto čemu se Kevin nije mogao nadati.

Pred Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj republici, Jerome je ostvario veliki transfer u Manchester City. S druge strane, Kevin je imao korektno odrađenu posudbu u Portsmouthu, gdje je napokon došao do pozicije standardnog člana udarne postave. Zaigrao je u finalu FA Cupa, gdje je promašio kazneni udarac, koji ih je koštao trofeja.

Kevin se odjednom počeo osjećati kao Ganac

Tijekom spomenute sezone, Kevin Prince Boateng je osjetio želju zaigrati na Svjetskom prvenstvu te je kontaktirao savez domovine svojih roditelja, Gane. Čak je izjavio za medije da se više osjeća Gancem nego Nijemcem. 

Oni su izrazili interes za njegove usluge i Kevin je u svibnju 2010. godine postao članom Crnih zvijezda. Mjesec dana prije početka prvenstva, a onda se i našao na konačnom popisu.

Zapadna Njemačka - Mađarska 1954. Nešto veće od nogometa je tog dana poslalo kišu, ali i Adija Dasslera divider

Jerome je već u međuvremenu postao česti član udarne postave Elfa i bilo je zanimljivo pratiti hoće li se braća susresti na terenu. To je postalo realno nakon što je Kevin zauzeo mjesto ozlijeđenog Michaela Essiena te je startao susrete protiv Srbije i Australije. No, Jeromea u prva dva susreta njegove reprezentacije nije bilo.

I onda se to ipak dogodilo, protiv Gane je za mjesto u sastavu izvisio Holger Badstuber te se Jerome našao na lijevom boku. Brat je potvrđen u momčadi Gane i to je bilo to, po prvi put u povijesti svjetskih prvenstava imali smo dva brata na suprotnim stranama.

Jerome Boateng i Kevin Prince Boateng Jerome Boateng i Kevin Prince Boateng (Foto: Afp)

Njemačka je slavila rezultatom 1:0, ali zahvaljujući australskoj pobjedi nad Srbijom, obje momčadi prošle su u osminu finala. Nijemci su završili treći, savladavši Urugvaj, nakon što ih je u polufinalu savladao kasniji prvak Španjolska.

Oboje su trebali biti u polufinalu, ali...

Ganu je u četvrtfinalu zaustavio upravo Urugvaj i to kako. U 120. minuti dogodila se druga najpoznatija ruka u povijesti prvenstava, nakon one Diega Maradona iz 1986. godine.

To je bila ruka Luisa Suareza kojom je u 120. minuti spašen čisti gol Gane za mjesto u polufinalu. Suarez je tom reakcijom sebi donio crveni karton, ali svojoj momčadi šansu za spas. I ona se dogodila, nakon što je Gyan Asamoah iz kaznenog udarca pogodio gredu. 15-ak minuta kasnije, Urugvaj je boljim raspucavanjem kaznenih udaraca otišao među posljednjih četiri. Inače, Kevin je svoj prvi pogodak za reprezentaciju postigao u petoj minute susreta osmine finala protiv SAD-a.

To ipak nije bilo sve od susreta braće Boateng, budući da su se četiri godine kasnije u Brazilu njihove momčadi ponovno našle u istoj skupini.

Sjajne partije u dresovima Milana i Bayerna

U razdoblju između dva prvenstva Kevin nije puno igrao za Ganu, zapravo odigrao je tek jednu utakmicu kvalifikacija za prvenstvo, i to 11 minuta, ali dovoljno da se upiše u strijelce. Podosta čudno, budući da je u tri sezone nakon SP 2010. odigrao svoj nogomet karijere. U dresu AC Milana odigrao je sto utakmica i postigao 17 pogodaka uz 16 asistencija. 

Na popisu za Brazil ipak se našao. 

Atahualpa Osjetili ste domaćinske uvjete kažete? Niste vi igrali na Atahualpi...! divider

Jerome je postao elitni branič svjetskog nogometa. Nakon loše sezone u Cityju, isti je napustio prešavši u Bayern gdje je došao do razine svjetske klase i jednog od najvrjednijih svjetskih obrambenih igrača. Elf je bio nezamisliv bez njega u prvom sastavu.

Nijemci su startali razbijanjem Portugala 4:0, dok se SAD osvetio Gani za težak poraz četiri godine ranije. Braća su se ponovno našla na suprotnim stranama, ovog puta u sjajnoj utakmici koja je završila 2:2, svakako jednoj od ljepotica prvenstva. 

Jerome je odigrao 45, a Kevin 52 minuta na tom susretu i ne možemo reći da su ostavili neki bitan trag. 

Svjetski prvak Jerome Boateng

No, Nijemci su otišli do kraja, a Gani je bod protiv njih ostao i jedini na prvenstvu. Prvenstvu nakon kojeg je Kevin Prince završio reprezentativnu karijeru. Odigrao je u dresu Gane tek 15 utakmica, a sedam od toga bilo je na najvećem nogometnom natjecanju.

Jerome je do kraja prvenstva ostao standardan član momčadi, u stoperskom paru s Matsom Hummelsom, a posebno dobru partiju odigrao je u finalu protiv Argentine, gdje je po većini medija bio najbolje ocijenjeni igrač. U momčadi prvenstva ipak se nije našao, odnosno odabran je Hummels, ne možemo reći nezasluženo, iako su obojica igrali impresivno.

Jerome Boateng uz Angelu Merkel Jerome Boateng uz Angelu Merkel (Foto: Afp)

Nažalost, nedugo nakon prvenstva krenuli su Jeromeu češći problemi s ozljedama, no kad je bio zdrav je i dalje bio član udarne postave Bayerna, sve do ljeta 2021., kad je njihov dres zamijenio onim Lyona. 

Braća više nisu u reprezentacijama

Susret Njemačke i Gane može se dogoditi u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Katru. No, braća Boateng već neko vrijeme nisu članovi reprezentacija. Kevin se oprostio, kao što je navedeno, već 2014. nakon prvenstva, a Jerome nakon ruskog debakla. Stariji brat vratio se prošle godine u Herthu, gdje će i završiti karijeru.

Reprezentacija SAD-a VIDEO Danas igraju ozbiljan nogomet, a prije 25 godina svijet se smijao načinu na koji izvode "penale" divider

Kad ćemo idući put gledati braću u suprotstavljenim reprezentacijama? Ne vidimo baš neki potencijal, posebno ne da se to dogodi dva puta. No, nismo vidjeli niti prije ovog slučaja pa se ipak dogodio.

Sve u svemu, ovo je jedna povijesna nogometna anomalija koja je svakako zaslužila svoje mjesto na stranicama ovog portala.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider