Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
OLAKŠAN PUT DO FINALA

Argentina je na ovom Svjetskom prvenstvu igrala uz praktički domaćinske uvjete

Čak pet od svojih sedam utakmica u Katru odigrat će Argentinci na istom stadionu.

Argentinski reprezentativci (Foto: Afp)

Sve je spremno za finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, koje će u nedjeljno poslijepodne odigrati Francuska i Argentina.

Reprezentacije su to koje su od početka bile u najužem krugu favorita za svjetski naslov. Zapravo, one su se najčešće uz Brazil isticale u top 3. Također, finale je to koje će zadovoljiti i same organizatore te FIFA-u s obzirom na to da će na suprotnim stranama biti dvije velike reprezentacije te dva velika nogometaša.

Messi protiv Mbappea, finale iz snova?

Lionel Messi vjerojatno je najveći nogometaš ovog stoljeća, a Kylian Mbappe po svemu se ističe kao njegov nasljednik, odnosno onaj tko će preuzeti tron kad se njegov trenutačni suigrač odluči odmoriti, odnosno napustiti igru koju je svakako obilježio.

Ipak, mnogi smatraju kako je finalistima, posebno Argentincima, put itekako olakšan, a jedan je podatak posebno zanimljivo vidjeti.

Je li Argentina bila bolja ili Hrvatska lošija?

Naime, Argentina će čak pet od svojih sedam utakmica odigrati na istom stadionu. To je Lusail Iconic Stadium, najveći stadion prvenstva. Na njemu nisu odigrali tek posljednju utakmicu grupne faze, protiv Poljske, te susret osmine finala protiv Australije. Četvrtfinale i polufinale odigrali su na Lusailu, a na isti teren izaći će i u finalu.

Stadioni su odabrani nakon ždrijeba skupina

Mnogi će reći kako to ne igra neku previše bitnu ulogu, posebno dok se prvenstvo igra na tako malom području kao što je Katar, gdje ne postoje duga putovanja, no sigurno je imalo utjecaja. Ipak je lakše kad već poznaješ svlačionice, tunel, pa i sami stadion, odnosno kad ti izlazak pred grandiozne tribine Lusaila nije nešto novo.

Inače, stadioni na kojima će se utakmice igrati određeni su tek nakon ždrijeba skupina pa možemo i razumjeti strategiju organizatora da reprezentaciju s najvećim brojem pridošlih navijača postave igrati na najveći stadion.

Francuzima će Lusail biti šesti stadion na prvenstvu

Isti plan, ako je postojao, propao bi im da Gauči nisu osvojili prvo mjesto u skupini, što zapravo nije bilo daleko, ali se srećom po njih ipak nije dogodilo. 

Što se tiče Francuza, oni su svojih šest susreta odigrali na pet različitih stadiona, tek su četvrtfinale i polufinale odigrali u Al-Khoru. Njima će finale biti prva utakmica na Lusailu, već domaćem stadionu Argentinaca.

Ne možemo znati radi li se o nečemu unaprijed planiranom, odnosno vrlo ćemo lako naići na teorije zavjere koje govore u prilog Messijevu olakšavanju puta do jedinog trofeja koji mu nedostaje. 

Ako se ponovi povijest, Argentina uzima naslov

Posljednja momčad koja je sve utakmice od četvrtfinala do finala odigrala na istom stadionu bila je Francuska 1998. godine, no oni su bili domaćini pa su si to tako planski posložili.

Prije toga se do dogodilo također Argentini 1986. u Meksiku te Engleskoj, koja je 1966. godine tri glavne utakmice odigrala na Wembleyju.

Argentina zaustavila san o novom finalu

Osim ta tri slučaja, jedina prvenstva na kojima je isti stadion ugostio četvrtfinale, polufinale i finale održana su 1958. i 1962. godine, no tada niti jedna momčad nije mogla igrati sve tri utakmice na istom jer je stadion za četvrtfinale i polufinale bio dodijeljen različitim polovicama ždrijeba.

Kao što možete vidjeti, u sva tri slučaja u kojima je momčad igrala od četvrtfinala do finala na istom stadionu, ta momčad došla je na kraju i do svjetske titule.

Hoće li se isto dogoditi i Argentini ili će Francuzi pokvariti takvu svojevrsnu tradiciju, saznat ćemo u nedjelju, s početkom od 16 sati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider