Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
POVIJEST VELIKIH OGLEDA

VIDEO 210 minuta potpune suše nakon neponovljive magije veličanstvenog Dennisa

Nizozemska i Argentina odigrale su više velikih utakmica, a s njih dolazi i jedan od najpoznatijih pogodaka sa svjetskih prvenstava.

Dennis Bergkamp i Wim Jonk (Foto: Afp)

Pet puta u povijesti Svjetskih nogometnih prvenstava dosad su međusobno igrale momčadi koje će se susresti u četvrtfinalu ovogodišnjeg prvenstva u Katru. Riječ je o nogometnim velikanima, Nizozemskoj i Argentini.

Dva puta slavili su Nizozemci, a jednom Argentinci, dok su dva susreta odigrana bez pogodaka. Jedan od njih bio je u nokaut-fazi, kad su Argentinci upisali pobjedu nakon kaznenih udaraca.

Posljednja dva susreta gola nije bilo

Ta dva susreta bez pobjednika ujedno su njihovi posljednji susreti na svjetskim prvenstvima. Onaj posljednji, kao što je navedeno, datira na 2014. godinu, kad su Argentinci dogurali do finala, a Nizozemce su savladali utakmicu ranije. Tragičari Oranja u raspucavanju bili su Ron Vlaar i Wesley Sneijder.

Zanimljivo, na klupi Nizozemske tada je također bio Louis Van Gaal.

Susret 2006. godine odigrali su u grupnoj fazi, kad su već obje momčadi bile sigurne u drugom krugu, no nisu uspjeli pružiti atraktivan nogomet. 

Prije toga susreli su se dva puta, prvi put u grupnoj fazi 1974. godine, kad su Johann Cruiyff i Nizozemci slavili 4:0, no Argentina im se osvetila četiri godine kasnije, i to u finalu. Slavili su 3:1 nakon produžetaka.

To znači da posljednjih 210 minuta susreta ovih momčadi na svjetskim prvenstvima nismo vidjeli pogodak. Zapravo, 210 minuta plus sudačku nadoknadu one u kojoj je posljednji put viđen. A taj je baš poseban.

Dennis Bergkamp Dennis Bergkamp (Foto: Afp)

To je jednostavno bila magija

Njegov strijelac bio je Dennis Bergkamp, a radi se o pogotku iz četvrtfinala Svjetskog prvenstva 1998. godine u Francuskoj, pogotku kojim je Nizozemska došla do pobjede 2:1.

Bio je to susret u kojem je Kluivert doveo Nizozemce u vodstvo u 12. minuti, a Claudio Lopez pet minuta kasnije izjednačio. Onda je počela bespoštedna borba, uz visoke tenzije na terenu te dva crvena kartona.

Sve do posljednje minute regularnog dijela, kad je loptu u svojoj polovici uzeo Frank De Boer. Poslao je dugu dijagonalu u kazneni prostor, a onda ju je tamo sjajno primio Bergkamp, koji je uz sebe imao po mnogima tada najboljeg stopera svijeta, Roberta Ayalu.

Najboljeg na svijetu poslao "po ćevape"

Njegov sjajan potez bila je prava magija, odnosno način na koji je okrenuo Ayalu. Rekli bismo, "poslao ga po ćevape", a onda je još savršenije gornjim dijelom svoje kopačke loptu poslao iznad Carlosa Roe, pod gredu argentinskog gola. 

Nizozemska je time otišla u polufinale, gdje je prvo u ljepotici prvenstva poražena od Brazila, a onda su ostali i bez bronce, odnosno istu su im oduzeli Davor Šuker i Robert Prosinečki.

FIFA je ovom golu Dennisa Bergkampa posvetila dva videa na svojem službenom kanalu na YouTubeu, a možete ih pogledati OVDJE i OVDJE

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider