Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Sandra nije usamljena

Znate li koji su još poznati sportaši 'pali' zbog istog dopinga kao i Sandra?

Sandra Perković nova je sportašica na popisu onih kojima je pronađena zabranjena supstancija metilheksanamina…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je u javnost procurilo kako je hrvatska bacačica diska Sandra Perković bila pozitivna na doping na mitinzima Dijamantne lige u Šangaju i Rimu mediji su se raspisali sličnim slučajevima u svijetu sporta.

>> Od 13 sati na GOL.hr prvo obraćanje dopingirane Sandre Perković

Dok se iščekuje koju će kaznu IAAF odrediti Sandri zgodno je spomenuti kako su zbog 'problematične' supstancije metilheksanamina dosad imali brojni sportaši, a ponajviše atletičari. Još 2009. godine petorici jamajčanskih atletičara u organizmu je pronađen metilheksanamin, no nisu bili suspendirani jer još nije bio na popisu zabranjenih (na njemu je tek od početka 2010. godine).

Nigerijci su očito shvatili da spomenuta supstancija pomaže pri postizanju boljih rezultata pa su je upotrijebili i na Igrama Commonwealtha 2010. godine. No Damola Osayemi je zbog nje ostao bez zlatne medalje, a rezultat je poništen i Samuelu Okonu, koji je bio šesti na utrci 110 metara s preponama. U rujnu 2010. godine Australski olimpijski savez suspendirao je devetoricu atletičara zbog uzimanja metilheksanamina.

Najpoznatiji sportaš koji je pao na metilheksanaminu je nogometaš Manchester Cityja Kolo Toure. Bjelokošćanski stoper ponudio je vrlo originalnu ispriku.

„Imao sam problema s težinom i počeo sam piti suprugine tablete za mršavljenje. Nisam znao da je u njima ta zabranjena supstancija“, rekao je Kolo Toure.

Trenutačno je pod istragom Engleskoga saveza, a prijeti mu – slično kao i Sandri - suspenzija do dvije godine. No, posljednje informacije govore kako je istraga oko Kolo Tourea prekinuta i navodno se uspio izvući bez kazne. (Agencija VLM)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati