Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Zastavu nosio Bruno Bošnjak

Zatvorene XII. Zimske paraolimpijske igre u Pjongčangu: Hrvatska na 19. mjestu

Svečanim zatavarnjem na Olimpijskom stadionu u Pjongčangu završene su XII. Zimske paraolimpijske igre, a u hrvatsku zastavu u mimohodu nosio je snowboarder Bruno Bošnjak, osvajač prvog hrvatskog odličja na ZPOI, brončane medalje u disciplini 'banked slalom'.

Zimske paraolimpijske igre (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatska je na ovim Zimskim paraolimpijskim igrama imala sedmeročlanu reprezentaciju koja se zahvaljujući slalomskom zlatu Dine Sokolovića među sjedećim skijašima te bronci Brune Bošnjaka našla na 19. mjestu među 26 nacija koje su imale osvajače medalja u Pjongčangu. Najuspješniji su bili reprezentativci SAD-a sa 36 medalja, od čega je 13 bilo zlatnog sjaja, 15 srebrnih i 8 brončanih.

Govorom u kojem se okupljenima obratio na korejskom i engleskom jeziku te istaknuo sve vrijednosti koje su promovirane tijekom natjecanja paraolimpijaca u Pjongčangu, XII. Zimske paraolimpijske igre zatvorenima je proglasio predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Andrew Parsons.

Zimske paraolimpijske igre u Pjongčangu ostat će upamćene po rekordnoj zastupljenosti. Nastupilo je 567 sportaša iz 48 zemalja, a po prvi put su se na Igrama pojavili predstavnici Sjeverne Koreje, Gruzije i Tadžikistana. Za natjecanja je prodano 345.000 ulaznica od čega je uprihodovano više od 5 milijuna eura, a četiri borilišta na kojima su se dijelila odličja pohodilo je 742.000 posjetitelja.

Organizatori ZPOI u Pjongčangu za potrebe transporta natjecatelja i posjetitelja pribavili su 48 autobusa bez stuba i 185 automobila posebno prilagođenih osobama u kolicima. Za slabovidne i slijepe osobe napravljeni su posebni glasovni vodiči na korejskom i engleskom jeziku, kao i knjiga sa svim potrebnim informacijama na brailleovom pismu.

Prvi nastup reprezentacije Sjeverne Koreje, koja je u svojoj delegaciji imala 24 člana sa dva natjecatelja u nordijskom skijanju, jasno je poslao poruku mira i sa Paraolimpijskih igara na čijem su svečanom otvaranju predstavnici Južne i Sjeverne Koreje zajednički sudjelovali u paljenu plamena.

Kako bi ZPOI u Pjongčangu ostale u trajnom sjećanju svoje posebno mjesto u Olimpijskom muzeju, posvećenom Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, dobit će osvajači 125 zlatnih odličja, među kojima je i naš Dino Sokolović. Naime, njihovi će otisci dlanova biti izloženi u posebnom dijelu muzeja.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider