Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Sporna agencija

Hrvatskom sportu prijeti suspenzija: Mogli bi se naći u društvu Rusije i Sjeverne Koreje

Hrvatsku će u prosincu posjetiti inspektori Svjetske antidopinške agencije (WADA)...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatsku će u prosincu posjetiti inspektori Svjetske antidopinške agencije (WADA) i nakon te inspekcije bi se, prema nekim navodima iz zdravstvenih krugova, Hrvatske mogla naći u društvu Rusije i Sjeverne Koreje, piše SRT Lice i naličje vrhunskog sporta.

Posljedica je to poprilično apsurdne činjenice da je Hrvatska jedna od malobrojnih država koje nemaju nezavisnu antidopinšku agenciju, budući da je Vlada RH još 2010. godine zbog uštede ukinula neke agencije, pa tako i Hrvatsku antidopinšku agenciju koja je pripojena Hrvatskom zavodu za toksikologiju. Danas je to Služba za antidoping Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s čime Hrvatska ne zadovoljava WADA-ine kriterije.

„WADA tu ima vrlo jasne propise, nacionalna antidopinška agencija mora biti potpuno nezavisna i ne smije biti vezana uz neki državni zavod ili službu. Trenutno je u pripremi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i to je dobra prigoda da se to promijeni, no prema mojim saznanjima ne mijenja se ništa“, kaže profesor Davor Plavec, predsjednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu pri Hrvatskom liječničkom zboru.

Doktor Plavec zbog toga nije optimist kada je u pitanju status Hrvatske u svijetu sporta.

„Nama u prosincu dolazi WADA-ina inspekcija i Hrvatska bi čak mogla biti proglašena non-compliant državom, odnosno onom koja nije usklađena sa svjetskim antidopinškim propisima, a to je upravo ono zbog čega su suspendirane Rusija i Sjeverna Koreja. Drugim riječima, i Hrvatskoj prijeti suspenzija“, tvrdi dr. Plavec i upućuje na moguće rješenje ovog problema:

„Kada bi se u novom zakonskom prijedlogu Hrvatska antidopinška agencija izdvojila kao nezavisno tijelo, već bi to bio signal WADA-i da Hrvatska želi surađivati i izbjegli bismo daljnje neugodnosti.“ (SRT/mš)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider