Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
OSTALE EKIPE PROSVJEDUJU

VIDEO Transrodna odbojkašica udarila smeč i nokautirala igračicu suparničke ekipe

Jedna podosta kontrovezna situacija dolazi nam iz Sjedinjenih Američkih Država.

Odbojka (ilustracija) (Foto: Afp)

Pojava transrodnih osoba u sportu, odnosno određivanje u kojoj će konkurenciji nastupati, u većini svijeta regulirana je tako da svi nastupaju u rodnoj kategoriji prema svom rođenju. 

No, u SAD-u je situacija malo drugačija. Tamo je transrodnim osobama dozvoljeno ono što su potraživali. Odnosno, transrodne djevojke rođene kao muškarci imaju pravo nastupati u ženskoj konkurenciji.

Većina je protiv ovoga, ali vlasti guraju svoju priču

Protiv takvog sustava je većina sportaša i roditelja, no američke vlasti to konstantno pokušavaju regulirati, iako nerijetko dolaze primjeri koji potvrđuju da takve osobe i dalje ne mogu biti konkurentne, odnosno da im i dalje ostaje fizička prednost koju su stekle rođenjem.

Posljednji primjer dolazi iz sporta u kojem ozljede uzrokovane igrom nisu nešto što se događa, osim u nekim iznimnim slučajevima. No, ovog puta jedna je odbojkašica doživjela ozljedu nakon pogotka loptom transrodne igračice suparničke momčadi.

Ukratko, kako možemo vidjeti na priloženom videu, ista je udarila smeč koji je izvjesnu Hiwasee Damu pogodio točno u glavu. Ona je izgubila svijest, a kasnije pretrage ustanovile su potres mozga te probleme s vidom, za koje nisu sigurni kad će nestati.

Stručnjaci su izračunali kako je lopta letjela brzinom od oko 112 kilometara na sat.

Trenutačno je upitno hoće li momčad transrodne odbojkašice, čije ime nije navedeno, nastaviti nastupati u njihovom natjecanju budući da su ostale ekipe odbile igrati protiv njih sve dok u svom sastavu imaju spomenutu transrodnu odbojkašicu.

Ispod teksta možete vidjeti što se točno dogodilo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider