Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Obljetnica JUPEA-e

Veliki atletski događaj u Varaždinu u kolovozu 2019.

Pripreme za Europsko ekipno atletsko prvenstvo dio su stvaranja preduvjeta za bavljenje atletikom u Hrvatskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Varaždin će 10. i 11. kolovoza iduće godine biti domaćin Ekipnom prvenstvu Europe u atletici – 2. liga na kojem se očekuje više od 700 atletičara iz 12 reprezentacija, najavljeno je na konferenciji za novinare u utorak u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Natjecanje kojem će na stadionu Sloboda biti domaćini Hrvatski atletski savez (HAS) i Grad Varaždin predstavili su predsjednik HAS-a Ivan Veštić sa suradnicima i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, koji je podsjetio da će iduće godine biti 30 godina od održavanja drugog velikog atletskog natjecanja u Varaždinu – Juniorskog prvenstva Europe (JUPEA).

"Od JUPEA-e nismo imali tako veliki sportski atletski događaj u Varaždinu. Morat ćemo uložiti u obnovu atletsku staze, no to nije samo za potrebe ovog prvenstva, nego i za potrebe našeg atletskog kluba koji je jedan od najboljih u Hrvatskoj, s prvacima, rekorderima i olimpijcima“, rekao je gradonačelnik Čehok te dodao da će Varaždinci imati priliku uživati u atletskim nastupima, među ostalim i europskih i svjetskih prvaka te olimpijskih pobjednika.

Obnove staza u Čakovcu, Karlovcu, Vukovaru, Kninu...

Predsjednik HAS-a je naglasio da su pripreme za Europsko ekipno atletsko prvenstvo također dio stvaranja preduvjeta za bavljenje atletikom u Hrvatskoj.

"HAS radi na stvaranju uvjeta obnovom i izgradnjom atletskih staza. Osnova je stvoriti preduvjete kroz sportsku infrastrukturu, jer je u prethodnom razdoblju atletika ostalo malo po strani. U politici HAS-a je stvaranje mogućnosti da se ljudi bave atletikom, a drugi dio je stručni rad. Uz obnovu staze u Varaždinu, u najavi su rekonstrukcije staza u Čakovcu, Karlovcu, a radimo u Vukovaru i Kninu. Cilj je premrežiti Hrvatsku atletskim stazama", kazao je Veštić te najavio da će najbolji hrvatski atletičari nastupiti iduće godine u Varaždinu.

Nastupit će Perković, Kolak...

O nastupu hrvatske reprezentacije u 20 muških i 20 ženskih disciplina na Ekipnom prvenstvu Europe govorio je izbornik Mladen Katalinić, istaknuvši da je na tom natjecanju važan nastup svakog pojedinca.

"U konkurenciji će biti desetak olimpijskih pobjednika, a i mi imam svoje. Očekujemo nastup Sandre Perković koja je za nas najbolja atletičarka na svijetu. Tu je i Sara Kolak, koja se ovdje vraća na mjesto odakle je krenula prema svjetskom vrhu“, rekao je Katalinić te dodao da se računa i na Stipu Žunića i Filipa Mihaljevića u bacanju kugle, Blanku Vlašić i Anu Šimić u skoku uvis, Andreju Ivančević i Ivanu Lončarek na preponama te Ivana Horvata u skoku s motkom.

U 2. ligi europske atletike iduće će se godine natjecati Bugarska, Danska i Estonija, koje su ispale iz 1. lige, zatim Austrija, Cipar, Izrael, Latvija, Slovenija i Hrvatska, te Gruzija, Luksemburg i Malta, koje su ostvarili plasman iz 3. lige.

Varaždinski stadion Sloboda kapaciteta je oko 3.000 sjedećih mjesta. Atletičari i pratnja bit će smješteni uglavnom u novom varaždinskom studentskom domu nedaleko stadiona, a na tom smještajnom kapacitetu, uz obnovu atletske staze, HAS temelji organizaciju budućih atletskih natjecanja u Varaždinu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider