Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
''Uspila san''

Veličanstven pothvat mlade Hrvatice: Više od 12 sati borila se s nemirnim morem, višemetarskim valovima i meduzama

Hrvatska dugoprugaška plivačica Dina Levačić (22) u utorak je preplivala Molokai kanal, odnosno dionicu u havajskom akvatoriju od otoka Molokai do otoka O'ahu, dugu 42 kilometra, za što joj je trebalo više od 12 sati.

Dina Levačić (Screenshot Facebook)

Dina Levačić je tijekom preplivavanja 42 kilometra Molokai kanala u havajskom akvatoriju vidjela morske pse, a upala je i u skupinu meduza koje su je "dosta opekle," izvijestili su u srijedu njezini roditelji Željana i Mlade Levačić koji su bili na pratećem brodu.

"Kada je svanulo Dina je vidjela nekoliko morskih pasa, ali osjećala se sigurno jer je pored nje stalno bio kajakaš s napravom koja emitira elektromagnetske valove za rastjerivanje morskih pasa," navadi se u priopćenju kojeg su Željana i Mladen Levačić dostavili Hini u Splitu.

Dina Levačić je prva osoba iz Hrvatske koja je uspjela preplivati Moloka kanal na Havajskom otočju što se u svijetu daljinskog plivanja smatra mitskim podvigom. Molokai kanal se nalazi između otoka Molokai i Oahu na kojem se nalazi najveći havajski grad Hono, a Dina je 65. osoba koja je uspjela preplivati 42 km izuzetno nemirnog mora prepunog meduza i morskih pasa.

Za taj podvig trebalo joj je 13 sati i 7 minuta što je drugo najbolje vrijeme među ženama koje su preplivale Molokai kanal. Preplivavanje je počelo u ponedjeljak 28. 8. 2018. u 18,20 sati po havajskom, tj. u utorak u 6,20 sati po hrvatskom vremenu.

"Na plaži gdje je Dina startala s otoka Molokai vrijeme je za oceanske uvjete izgledalo gotovo idealno. Međutim, već nakon sat vremena digao se vjetar i valovi koji su do sada bili 'normalni oceanski' digli su se na visinu od tri metra. Dina je sve to dobro podnijela, ali je u petom satu plivanja upala u veliku skupinu meduza koje su je dosta opekle i trebalo joj je nekoliko minuta da se sabere od šoka i boli i krene dalje. Bilo je još susreta s meduzama, ali svaka sljedeća ju je sve manje boljela jer se na neki način navikla na te neugodne opekline" ističe se u priopćenju.

Posljednji sat pred izlazak na otok Oahu je bio posebno težak zbog odabira mjesta za izlazak iz mora. U tome su je navodili članovi prateće posade iz Honolulua koji su sve zadivili svojom profesionalnošću i poznavanjem pomorskih vještina.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider