Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
kultni klub

Vaterpolo klub Brodograditelj iz Betine obilježava 70 godina postojanja

Proslavu će ovjekovječiti i premijerom dokumentarnog filma ''Brodograditeljevih 70'' u režiji Arsena Oremovića i produkciji Interfilma.

Momčad koja je ostvarila ulazak u 2. ligu 1979. (Foto: Brodograditelj)

Kultni vaterpolski klub Brodograditelj obilježava velikih 70 godina postojanja. Tako će se u subotu, 26. kolovoza, s početkom u 20 sati na glavnom trgu u Betini, održati svečana skupština Kluba koji je osnovan daleke 1953. godine.

Skupštini će prethoditi utakmica veterana hrvatske vaterpolo reprezentacije s ekipom veterana Betine, dok će za večernji glazbeni program biti zadužena poznata betinska grupa Berekini koji su opjevali i himnu kluba uz pomoć Arsena Dedića i Gabi Novak.

Momčad iz 1959. stoje Ratko Kapov, Smiljan Jadrešić, Branko Sladić čuče Boris Žurić, Dragulo Bokan, Miloš Mikulićin, Jkov, Balin Momčad iz 1959. stoje Ratko Kapov, Smiljan Jadrešić, Branko Sladić čuče Boris Žurić, Dragulo Bokan, Miloš Mikulićin, Jkov, Balin (Foto: Brodograditelj)

Iako tek mjesto koje broji 700 stanovnika, Betina se kroz posljednjih sedam desetljeća pozicionirala na kartu nacionalnog drugoligaškog vaterpola. Zanimljiv je i podatak da je vaterpolo klub Brodograditelj prvi klub koji je oformio i svoju žensku selekciju 1981. godine, te je tako postao prvi ženski vaterpolski klub u Hrvatskoj, i tadašnjoj Jugoslaviji.

Prije ulaska u 2. ligu 1979. godine, Brodograditelj je tri puta osvajao 3. ligu (1970., 1974. i 1979.). Najveći uspjesi kluba bili su početkom 80-tih godina, kada je Brodograditelj osvojio 3. mjesto na Zimskom prvenstvu u Rijeci i 5. na državnom A prvenstvu u Splitu, a njihova seniorska postava 1980. dospjela je i u kvalifikacije za 1 B ligu, a iz kvalifikacija za 1A skupinu jednom su istisnuli i šibenski Solaris. 2009. godine Brodograditelj je osvojio 2. ligu, a 2019. godine bio je pobjednik Ljetnog Kupa Hrvatske.

Momčad iz 2009., prvaci druge lige Momčad iz 2009., prvaci druge lige (Foto: Brodograditelj)

Zanimljiva je i činjenica da je Ivica Tucak, sadašnji izbornik Hrvatske vaterpolske reprezentacije, svoju trenersku karijeru započeo na klupi Brodograditelja, dok je bivši reprezentativac i osvajač olimpijskog zlata, Tomislav Paškvalin svoje prve zaveslaje napravio upravo u betinskoj lučici.

Mlađi juniori 2003. s trenerom Ivicom Tuckom na bazenu u Zadru Mlađi juniori 2003. s trenerom Ivicom Tuckom na bazenu u Zadru (Foto: Brodograditelj)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider