Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
POZNATI POLITIČAR

Legendarni Srbin nosio je poznato hrvatsko ime zbog svog podrijetla: Evo zašto ga je promijenio

Nekad najbolji svjetski vaterpolist Vanja Udovičić podrijetlom je Hrvat.

Galerija Vanja Udovičić Vanja Udovičić u Mladosti Vanja Udovičić u Zagrebu 2010. +2 Vanja Udovičić u Mladosti

Vanja Udovičić proslavljeni je srpski sportaš, nekada i najbolji svjetski vaterpolist, a posljednjih desetak godina kod susjeda poznat i kao dugogodišnji ministar sporta u Vučićevoj vladajućoj garnituri.

No njegova je priča itekako zanimljiva. Osim što se sa Srbijom popeo na svjetski vaterpolski tron te kasnije bio ministar, od četvrtka svježi 42-godišnjak ima nesvakidašnju biografiju.

Samo godinu dana prije nego što je prešao u politiku igrao je za zagrebačku Mladost kao jedan od najboljih srpskih sportaša u tom razdoblju. U Zagrebu je proveo dvije godine i osjećao se kao kod kuće. Ima i hrvatsku putovnicu.

Nosio ime koje su Srbi mrzili

Vanja Udovičić do 1997. godine zvao se Franjo. Sin je Hrvata i Srpkinje, a rođen je u Beogradu. Te godine mijenjao je osnovnu za srednju školu, a ime Franjo ratnih devedesetih nije bilo najpopularnije u Beogradu.

''Kad sam se rodio, 1982. godine, svi smo bili u ljubavi, a od 1989. braća su se počela mrziti. To mi nije jasno, jednako kao i to kako su se Srbija i Crna Gora odvojile ako su se u jednoj istoj obitelji dva brata predstavljala različito. Jedan kao Srbin, drugi kao Crnogorac. Objasnite mi tu izopačenost. Zbog svog imena imao sam problema u školi. Zadirkivali su me, bilo je i fizičkih okršaja, poslije čega su moji roditelji odlučili od svega me zaštititi. Tako sam na prelasku iz osnovne u srednju školu promijenio ime'', rekao je prije nekoliko godina Vanja Udovičić.

Vanja Udovičić u Splitu Vanja Udovičić u Splitu (Foto: Jakov Prkić/Cropix)

Udovičić trenutačno obavlja funkciju potpredsjednika Europske konfederacije za vodene sportove (LEN). Jedan je od najtrofejnijih i najuspješnijih sportaša u povijesti srpskog sporta.

Proglašen je za najboljeg igrača svijeta 2010. godine po izboru magazina FINE i LEN i tada kao najbolji na svijetu dolazi u Zagreb.

Andy Bara Bara tvrdi: "Počeo sam raditi Pukštasov transfer, ali bojao sam se da ću ispasti smiješan. Kaliniću sam poručio..." divider

Jug Adriatic osiguranje Jugaši i Dubrovčani digli se na noge: Ne žele igrati na bazenu koji nosi ime zapovjednika zloglasnog logora! divider

Ilija Yefimchyk Preminuo "najstrašniji" bodybuilder na svijetu nakon fatalnog srčanog udara u 36. godini života divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook