Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Kakva će biti odluka?

Ukrajina prijeti bojkotom Olimpijskih igara, MOO im odbrusio: "Prestanite!"

Iz MOO-a su poručili da bi bojkot bio kršenje Olimpijske povelje, a da se uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša temelji na rezoluciji Ujedinjenih naroda protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta.

Ukrajinci (Foto: Afp)

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach pozvao je Ukrajinu da prestane prijetiti bojkotom Olimpijskih igara 2024. u Parizu, u slučaju nastupa ruskih i bjeloruskih sportaša.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pozvao MOO da zabrani nastup Rusiji na Olimpijskim igrama, a taj su njegov zahtjev podržali nacionalni olimpijski odbori nordijskih i baltičkih zemalja.

Ukrajinci ne žele ruske i bjeloruske sportaše u Parizu

Na te je pozive predsjednik MOO-a Thomas Bach odgovorio slanjem pisma predsjedniku Ukrajinskog olimpijskog odbora Vadimu Guttsaitu, u kojem je istaknuo da su tvrdnje o tome da bi dopuštanje nastupa ruskim i bjeloruskim sportašima bile znak podrške ruskoj invaziji "uvredljive".

Iz MOO-a su poručili da bi bojkot bio kršenje Olimpijske povelje, a da se uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša temelji na rezoluciji Ujedinjenih naroda protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta.

"Sudjelovanje neutralnih sportaša s ruskom i bjeloruskom putovnicom na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. još nije službeno ni razmatrano", napisao je Bach.

MOO je u siječnju objavio da bi sportašima iz spomenutih zemalja mogao biti dopušten nastup na azijskim natjecanjima za stjecanje olimpijskih normi, gdje bi nastupali kao neutralni, bez isticanja nacionalnih simbola.

U zajedničkoj izjavi ukrajinski sportaši su poručili da ne mogu prihvatiti nastojanja MOO-a da "ujedini cijeli svijet na mirotvornom natjecanju" time što će izraziti dobrodošlicu ruskim i bjeloruskim sportašima ponovnim uključivanjem u olimpijski pokret. Dodali su da MOO "odobrava Putinovu agresiju" te da vrhovno olimpijsko tijelo "mora izabrati stranu u ovom ratu".

"MOO nastavlja biti na pogrešnoj strani povijesti, a njihovo pismo je novi dokaz moći koju Rusija ima nad tom organizacijom i olimpijskim pokretom", poručili su ukrajinski sportaši.

Parižani čekaju MOO

Pariška gradonačelnica Ane Hidalgo je u međuvremenu promijenila svoj stav o nastupu ruskih sportaša na Igrama u gradu kojem je na čelu poručivši da je nezamislivo da oni kao delegacija sudjeluju u svečanom mimohodu dok "bombe još uvijek padaju na Ukrajinu".

Iz Organizacijskog odbora pariških Igara su poručili da će se po tom pitanju voditi odlukom koju će donijeti MOO.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider