Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
VELIKA POBJEDA

Tri faktora zagrebačkog čuda: Mandić, junačko srce i Sagosen

Rukometaši Zagreba ugodno su iznenadili velikom pobjedom nad jakim norveškim Kolstadom, rezultatom 31:20.

Zvonimir Srna i Matej Mandić (Foto: Damir Krajač / Cropix)

Nakon što su Ligu prvaka otvorili s dva zapravo očekivana poraza od Kiela i Paris Saint Germaina, rukometaši Zagreba pred svojom su publikom savladali jaki norveški Kolstad.

Klub je to kojem je cilj prikupiti sve najbolje što Norveška ima, pa su tamo legendarni izbornik Christian Berge i njihov najbolji rukometaš, Sander Sagosen, ujedno i ponajbolji rukometaš svijeta.

Utakmica prelomljena u ludih 16 minuta

No, taj je klub u Zagrebu pao rezultatom 31:20, odnosno u potpunosti je razbijen, ali u jednoj vrlo čudnoj utakmici.

Čak 44 minute te utakmice, ako ju raščlanimo na takve dijelove, igralo se gotovo gol za gol te nitko nije postigao više od dva pogotka u seriji. Preostalih 16 minuta, odnosno od 18. do 34. minute susreta, Zagreb je dobio rezultatom 10:0.

Tri su glavna razloga takve pobjede, dva domaća i jedan gostujući.

Mandić senzacionalan, Sagosen nestao 

Prvi je Zagrebov vratar Matej Mandić, koji je upisao čak 16 obrana iz 34 upućena udarca, što je senzacionalnih 47 posto. Posebno je dobar bio u onom spomenutom razdoblju serije kad je s nekoliko obrana u nizu ubio moral norveških rukometaša.

Drugi razlog je velika borbenost i srčanost, koja se također može vezati na Mandića, budući da su mu time njegovi suigrači poprilično olakšali posao. Obrana je graničila s fanatizmom, posebno kad su rukometaši hrvatskog prvaka primijetili da je pred njima prilika prelomiti utakmicu. Svi su igrali na mentalnoj razini kao da je finale svjetskog prvenstva.

Treći razlog je Sander Sagosen. Najbolji i najopasniji igrač gostiju, čovjek koji nerijetko sam rješava utakmice i uzima preko deset šuteva po utakmici, uz vrlo često izuzetno visok postotak realizacije, a pored svega toga je i vrstan razigravač.

Razigrao se Sagosen i početkom ove utakmice. Postigao je tri pogotka od prvih deset pogodaka gostiju, za vodstvo 10:9 i onda je nestao zajedno sa svojom momčadi. Do kraja utakmice upisao je tek jedan udarac prema golu i to nekoliko minuta kasnije, a Zvonimira Srnu i njegove partnere u obrani će vjerojatno još neko vrijeme sanjati.

Pokušavao je svašta Sagosen do kraja susreta, ali na svaki pokušaj udarca ruka bi mu završila u čvrstom hvatu nekoga od Zagrebovih igrača. Na kraju je postao toliko frustriran da su mu i razigravačke karakteristike pale u kvaliteti, a bez pravog Sagosena je i Kolstad gotov.

Zagreb idući susret Lige prvaka ponovno igra na domaćem terenu. 12. listopada dolazi im klub zapravo vrlo slične priče i pozadine kao Kolstad, danski Aalborg. Neka se ponovi i sličan rezultat.

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider