Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Prva u povijest

Transrodna olimpijka na rubu suza: "Nadam se da me voli iako sam ovakva. Nije fer"

Valentina Petrillo postala je prva trans žena koja se natjecala na Paraolimpijskim igrama.

Valentina Petrillo (Foto: Afp)

Talijanska sprinterica Valentina Petrillo (50), koja je rođena u tijelu muškarca, nastupila je u utrci na 400 metara u kategoriji T12 za slabovidne atletičare.

U kvalifikacijama je bila druga u svojoj skupini plasiravši se u finale, ali nije se uspjela probiti do finala. Nakon utrke bila je vidno potresena, te je kroz suze poslala emotivnu poruku svom devetogodišnjem sinu:

"Nadam se da će uvijek biti uz mene, nadam se da me voli iako sam ovakva. Nisam ja kriva što sam ovakva, žao mi je. Nemojte se loše odnositi prema trans osobama. Mi patimo, nije fer", poručila je Petrillo

Rođena kao Fabrizio, ima dvoje djece

Petrillo je rođena kao Fabrizio u Napulju 1973. godine, a sa samo 14 godina dijagnosticirana joj je Stargardatova bolest, degenerativno stanje oka. U 41. godini života odlučila se na sudjelovanje u paraatletskim natjecanjima, i to isprva u muškoj kategoriji.

Supruzi s kojom ima dvoje djece je 2017. godine poručila da u budućnosti želi živjeti kao žena, a dvije godine kasnije počela s hormonskom terapijom. U 2021. godini više od 30 atletičarki podnijelo je peticiju Talijanskom atletskom savezu tražeći njezino uklanjanje iz ženskog natjecanja.

Prije sedam godina započela život kao žena

Svjetska atletska federacija je zabranila transrodnim ženama koje su prošle kroz muški pubertet natjecanje u ženskoj kategoriji na međunarodnim natjecanjima, međutim prema pravilima Svjetske para atletike, sportašica koja je zakonski priznata kao žena ima pravo natjecati se u kategoriji za koju je kvalificira zbog svog oštećenja.

Prije sedam godina je počela živjeti svoj život kao žena, 2019. je počela s hormonskom terapijom, a 2023. je postala žena i u očima talijanske administracije. Hormonski tretman joj omogućuje da svoju razinu testosterona drži ispod granice od 5 nanomola po litri krvi. Tu je granicu odredila Međunarodna atletska federacija (World Athletic).

"Nažalost, još uvijek živimo u situaciji u kojoj su transrodne osobe marginalizirane, koje nikada neće moći promijeniti dokument kao što sam ja učinila, koje nikada neće moći dobiti ono što zaslužuju, poštovanje koje zaslužuju," kazala je Petrillo koja ima dvije brončane medalje sa Svjetskog paraolimpijskog prvenstva 2023.

Željko Sopić Oglasio se otac igrača zbog kojeg je Sopić ponudio ostavku u Rijeci: "Dajte mu barem šansu" divider

Ivan Perišić Ponoćna objava insajdera o Ivanu Perišiću: "On se želi vratiti..." divider

<cms_related_articles id="866832" /

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook