Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Bravo, bravo, bravo!

Povijesni uspjeh: Na Europskom prvenstvu sve tri medalje otišle u klub iz Splita!

Tri jedriličara na postolju na Europskom prvenstvu nije nikada uspjela složiti jedna država, ma koliko moćna bila, a kamo li klub. Međutim, to je sada uspio Mornar iz Splita.

Tonči Stipanović (Foto: Afp)

Hrvatski jedričičar Tonči Stipanović osvojio je naslov europskog prvaka u klasi ILCA 7 (bivši Laser) na Europskom prvenstvu u talijanskoj Andori, dok je srebro osvojio još jedan hrvatski predstavnik Filip Jurišić.

Stipanović je do zlata stigao sa 41 negativnim bodom, samo bod više je imao srebrni Jurišić, dok je broncu osvojio Cipranin Pavlos Kontides, koji je kao i Stipanović i Jurišić član splitskog Mornara, sa 62 negativna boda. Kontides je još od tinejdžerskih dana član Mornara, dakle više od 15 godina.

Nemoguće se tako pretvorilo u moguće, jer nikad niti jednom klubu nije uspjelo da na pobjedničkom postolju stoje tri njihova jedriličara.

Ovo nije uspjela niti jedna država, a kamoli klub

To je događaj za sva vremena, slika koja se nikada neće zaboraviti, jer je malo napisati i reći da je to povijesni uspjeh s potpisom čudesnog trenera Joze Jakelića i njegove popularne Jozine bande. Tri jedriličara na postolju na Europskom prvenstvu nije nikada uspjela složiti jedna država, ma koliko moćna bila, a kamoli klub. Ali, ovo je klub iz Splita, osnovan 1948. godine da bi pokorio Europu i svijet, sa malim hangarom u Uvali Baluni koji je optočen medaljama od vrha do dna, po dužini i širini. Trenerski, Jozo Jakelić je na već 26 medalja s najvećih natjecanja, Stipanoviću je ovo fantastična 11. medalja, Kontidesu deseta, a Jurišiću treća.

Između Jurišića i Kontidesa smjestio se aktualni olimpijski pobjednik Australac Matthew Wearn sa 48 bodova, no on se natjecao izvan konkurencije s obzirom da nije Europljanin.

Za 36-godišnjeg Stipanovića ovo je peto europsko zlato u karijeri, bio je najbolji i na EP 2010., 2011., 2013. i 2014., a usto ima i dva olimpijska srebra te dva srebra i jednu broncu sa svjetskih prvenstava. Jurišiću (29) ovo je ukupno treće odličje s velikih natjecanja, a drugo uzastopno jer je lani na SP u Meksiku bio brončani.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider