Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
jasne promjene

Atletika pooštrava uvjete za transrodne sportašice, postavljaju nova pravila zbog Semenye

Svjetska atletika započela je proces konzultacija sa svojim savezima članicama o ovoj temi.

Caster Semenya (Foto: Afp)

Svjetska atletika planira pooštriti i konsolidirati svoje kriterije prihvatljivosti za kategoriju žena za interspolne i transrodne sportašice, kojima ipak ne zatvara u potpunosti vrata, a konačna odluka bit će donesena u ožujku, objavila je ta institucija priopćenjem za javnost.

Svjetska atletika započela je proces konzultacija sa svojim savezima članicama o ovoj temi, s "prioritetnom opcijom", u kojima se traži izmjena uvjeta prihvatljivosti za DSD (razlika u spolnom razvoju) i transrodne sportaše s kontinuiranim smanjenjem razine testosterona ispod 2,5 nmol/L tijekom najmanje 24 mjeseca, piše AFP.

Ivano Balić i Hrvoje Horvat Savez se konačno oglasio, Horvat odlazi? "Nismo zadovoljni, ovo je neuspjeh" divider

Trenutačna pravila zahtijevaju od transrodnih sportaša koji žele sudjelovati u ženskoj kategoriji da održavaju razinu testosterona ispod praga od 5 nmol/L tijekom 12 mjeseci. Interseksualni sportaši, na primjer Južnoafrikanka Caster Semenya, moraju od travnja 2018. održavati razinu testosterona ispod praga od 5 nmol/L tijekom šest mjeseci kako bi sudjelovali u disciplinama u rasponu od 400 metara do jedne milje (1609 m).

Ovu je uredbu odbacila sama Semenya, dvostruka olimpijska prvakinja na 800 m, koja je odbila podvrgnuti se hormonskom liječenju ili operaciji, ali je izgubila žalbe podnesene posebno pred Sportskim arbitražnim sudom (CAS).

Bojan Bogdanović Bojan Bogdanović rastura u NBA ligi: U zadnjih deset utakmica posebno je oduševio divider

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) zatražio je od sportskih saveza u studenom 2021. da uspostave vlastite kriterije kako bi transrodnim i interseksualnim osobama omogućili natjecanje na visokoj razini.

Otada je Međunarodna biciklistička unija (UCI) usvojila propise ekvivalentne onima trenutačne "prioritetne opcije" u atletici. Međunarodna plivačka federacija (FINA) ograničila je pristup svojim ženskim kategorijama u lipnju 2022. na plivačice "koje su postale žene prije puberteta".

Predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe pozdravio je FINA-inu odluku u to vrijeme, rekavši da će, ako bude prisiljen birati između "pravednosti" i "uključivanja", uvijek biti na strani poštenja kako bi zaštitio integritet ženskog sporta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider