Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Tom Slingsby oduševljen

Rovinj u društvu elitnih svjetskih destinacija: Sve je spremno za Adris 44Cup

Od četvrtka do subote svaki dan točno u podne jedrilice devet natjecateljskih timova isplovit će u rovinjski arhipelag te u svijet poslati predivnu razglednicu iz Rovinja i Hrvatske.

Tim Nika (Adris 44Cup)

Na današnjoj konferenciji za medije u Grand Park Hotelu Rovinj najavljen je početak Adris 44Cupa. Riječ je o jedinstvenom sportskom, turističkom i društvenom događaju za Hrvatsku, ali i regiju, radi kojeg su u Istru stigli najbolji svjetski jedriličari i poznate osobe svjetske celebrity scene. Ovim događanjem ujedno se slavi svečano otvorenje Grand Park Hotela Rovinj kojim je Adris grupa dovršila uređenje zone Monte Mulini. Time je Rovinj preoblikovan u jednu od najluksuznijih turističkih destinacija na Jadranu.

Od četvrtka do subote, 1. lipnja, svaki dan točno u podne jedrilice devet natjecateljskih timova isplovit će u rovinjski arhipelag te u svijet poslati predivnu razglednicu iz Rovinja i Hrvatske. Uz uzbudljivu regatu posjetitelji će moći uživati i u bogatom zabavnom programu.

“Iznimno smo sretni što se nakon sedam godina u Rovinj vratila prestižna svjetska RC44 regata i što se Rovinj ponovno svrstao uz bok svjetskim jedriličarskim destinacijama. Adris svojim kontinuiranim ulaganjima želi pozicionirati Rovinj kao top destinaciju i prvi izbor kod stranih i domaćih turista. Tijekom Adris 44Cupa svi naši visokokvalitetni smještajni kapaciteti su popunjeni, a gosti dolaze iz Hrvatske i inozemstva”, istaknuo je David Flam, direktor marketinga Maistre.

Adris 44Cup, osim osvajača najprestižnijih jedriličarskih odličja i svjetski poznatih poduzetnika koji su ujedno vlasnici jedrilica, okupit će i brojna poznata imena iz svijeta sporta, glazbe i umjetnosti.

“Rovinjsku regatu prepoznali smo kao projekt od velike važnosti za razvoj turizma i ponude naše lokalne sredine. Adris 44Cup ima neizmjeran značaj za razvoj turizma i gospodarstva u smislu brendiranja grada. Svakako želim zahvaliti i Adrisu koji neprestano ulažu u naš grad, otvaraju radna mjesta te razvijaju manifestacije koje gradu daju dodanu vrijednost i koji su Rovinj pretvorili u jednu od najpoželjnijih destinacija u Europi”, istaknuo je Kristijan Damijanić, predstavnik Grada Rovinja i TZ Rovinj, dodavši kako će ovakvi i slični projekti uvijek imati njihovu podršku.

Adris 44Cup press-konferencija Adris 44Cup

Rovinj u društvu elitnih turističkih lokacija

Inače, 44Cup svjetska turneja sastoji se od pet regata koje se održavaju na različitim lokacijama diljem svijeta poput Palma de Mallorce, Porto Cerva i Bermuda.

''Veselim se ovoj regati, bit će to jedno super iskustvo. RC je klasa koja je u samo vrhu jedrenja zbog napredne tehnologije broda i sjajnih posada koje čine mnogi jedriličarski znalci. O Rovinju sam iz prve ruke čuo da je riječ o gradu s velikom jedriličarskom tradicijom, grad izgleda prekrasno, novi hotel i marina pogotovo'', kazao je na konferenciji za medije Australac Tom Slingsby, jedan od natjecatelja na ovogodišnjem Adris 44Cupu, osvajač olimpijskog zlata iz 2012. i osvajač America's Cupa 2013. godine.

Jedrilice dizajnirao legendarni Coutts

Svi timovi jedre na identičnim jedrilicama klase RC44 koje je dizajnirao Russell Coutts, peterostruki pobjednik America's Cupa i jedan od najvećih jedriličara svih vremena. Svaki se tim sastoji od vlasnika jedrilice, četiri amatera, tri profesionalna jedriličara i taktičara.

Brodovi su izrađeni korištenjem iste tehnologije koja se koristi i za proizvodnju šasija bolida formule te imaju velika ubrzanja, a mogu jedriti po svim uvjetima, što jamči uzbudljivo i izjednačeno natjecanje u kojemu je presudna vještina posade i kormilara. To je posebno razveselilo Amerikanca Eda Bairda, osvajača America's Cupa koji će ovih dana testirati rovinjsko more.

''Regate u Hrvatskoj pamtim prije svega po prekrasnim vizurama gradova ispred kojih smo jedrili, ali i napetim borbama na moru. Ovdje kod vas vjetar zna biti prilično svojeglav, ali to u našem slučaju može samo pojačati draž jedrenja jer će nas natjerati na prilagodbu različitim uvjetima. Očekujem uzbudljivu regatu i u subotu ćemo vidjeti tko se najbolje snašao u ovim rovinjskim uvjetima'', izjavio je Baird.

Hrvoje Bulešić, član organizacijskog odbora Adris 44Cupa istaknuo je da su ovakvi projekti od iznimne važnosti za hrvatski turizam, posebice onaj nautički dio.

''Hrvatsko more jedno je od najljepših prirodnih igrališta na svijetu, a interes za jedrenje je ogroman što pokazuje i 400-njak službeno prijavljenih regata za ovu godinu. Tu je nezaobilazan i Rovinj kao grad u koji već pune 32 godine dolaze velike regate i najbolji jedriličari svijeta. Adris 44Cup kao regata s pet zvjezdica uspješno nastavlja tu tradiciju sportske izvrsnosti'', kazao je Bulešić.

Program ovogodišnjeg Adris 44Cupa dostupan je na službenoj web stranici - https://www.44cup.org/

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider