Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Stublić došla do olimpijske norme, tko će s njom u London?

Međunarodna atletska federacija (IAAF) objavila je u petak norme za Olimpijske igre koje će se dogodine održati u Londonu. Za hrvatsku je atletiku dobra vijest da već ima jednu sigurnu putnicu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Radi se o maratonki Lisi Christini Stublić koja je prije desetak dana u Linzu pobijedila s novim hrvatskim rekordom (2:30.45) kojim je, pokazalo se kasnije, za više od šest minuta ispunila i olimpijsku A-normu. Za sve ostale atletičar(k)e lov na norme počinje 1. svibnja, a zanimljivo je na temelju lanjskih rezultata pogledati tko bi se još od hrvatskih predstavnika uskoro mogao pridružiti Lisi. Dakako, norme se mogu ostvariti sve do 8. srpnja 2012., ali pogledajmo kome bi to moglo poći za rukom već ove godine.

U prvom redu su to dvije najbolje hrvatske atletičarke Blanka Vlašić i Sandra Perković koje bi već na svome prvom natjecanju sezone mogle osvojiti vize. U skoku u vis je A-norma 1.95m, a u bacanju diska 62.00m, što je znatno ispod osobnih, ujedno i hrvatskih rekorda, spomentih atletičarki (Blanka 2.08, Sandra 67.96). Blanki bi se možda mogla pridružiti i Ana Šimić, ali ona će također, zbog pravila da jedna zemlja može imati više predstavnika po disciplini samo ako svi imaju A-normu, morati preskočiti 1.95m što je zasad tri centimetra od njezina osobnog rekorda. U disku bi, pak, do Londona mogla i Vera Begić, ali ona je lani bacala tek 58.53, a najdalje u karijeri 61.52, tako da je čeka težak posao.

Kod atletičarki daleko nije ni Nikolina Horvat na 400 prepone. U njezinoj je disciplini B-norma 56.55 sekindi, a Horvat je lani trčala 56.64, a najbolje u karijeri 56.28.

A-norma u bacanju kugle kod atletičara iznosi 20.50m, a lani je Nedžad Mulabegović bacao 20.56 što znači da i njega možemo očekivati s ispunjenim standardom. Najzanimljivije bi moglo biti u bacanju diska u kojem je A-norma 65.00m što je dohvatljivo trojici hrvatskih atletičara. Roland Varga je lani bacao 67.20, a Martin Marić ove godine, ali prije početka razdoblja za ispunjavanje normi, 65.38. Daleko nije ni Marin Premeru kojem je lanjski i osobni rekord 63.38.

Finalist prošlih OI u Pekingu Andras Haklits mogao bi do A-norme u bacanju kladiva (78.00), dok je Mirko Mičuda zasad na razini B-norme (74.00). Haklits je lani imao problema s ozljedom, ali je u karijeri bacao preko 78 metara.

To je otprilike to, ali nije isključeno da će u sljedećih 15 mjeseci iskočiti još netko čiji rezultati to u ovom trenutku ne sugeriraju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider