Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Dopinški skandal

Sandri prijeti dvogodišnja suspenzija, možda se izvuče samo s opomenom?

Ljubitelje atletike i navijače sjajne hrvatske diskašice u nedjelju je iznenadila neugodna vijest o korištenju dopinga...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković sasvim neočekivano, dobila je prvu mrlju u dosad blistavoj karijeri. Pobjednica dva ovosezonska mitinga Dijamantne lige, u Šangaju i Rimu te vlasnica najboljeg hica sezone, bila je pozitivna na dopinškoj kontroli.

>> Kakav šok: Sandra Perković dopingirana, prijeti joj suspenzija!

To je za Novu TV službeno potvrdio Boris Stepinac, dopredsjednik Sandrinog kluba Dinamo Zrinjevac.

Ima dovoljno razloga da dobije samo opomenu ili možda samo šest mjeseci suspenzije, ali više od toga ne...

- prim.dr.med. Božidar Fučkar
"Nažalost, istina je, ja sam to ovih dana naslućivao, a potvrda je stigla jučer kada je održana sjednica Hrvatske antidopinške agencije", u uvodu je pojasnio Stepinac, vidno razočaran neočekivanim incidentom koji 20-ogodišnja Zagrepčanka nije namjerno počinila.

"Detalje ćete saznati na konferenciji za novinare u ponedjeljak, ali mogu vam reći da se radi o uporabi preparata blage naravi koji koriste dizači utega za dobivanje jače
mišićne mase, a nitko do sada nije ušao u aferu zbog toga. Također sporni je preparat do 31.12. prošle godine bio dozvoljen. Medutim problem je što na deklaraciji nije pisalo da sadrži nedozvoljenu supstancu. "

Da je upozorenje bilo vidljivo, cijele afere ne bi bilo.

"Radi se o mladoj osobi i iskusnom treneru Ivančiću koji zna da će svako stimulativno sredstvo biti otkriveno jer je Sandra na svim natjecanjima podvrgnuta testiranjima na doping.
Uvjeren sam da je nesvjesno došlo do toga," pojasnio je Stepinac te dodao kako se nije uspio čuti sa Sandrom i njezinim trenerom nakon što su potvrđeni nalazi. Iako se radi o teškom prekršaju, Perković ima potporu svog kluba.

"Borit ću se za nju i zalagat ću se da se uzmu sve olakotne okolnosti kako bi nastupila na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine s obzirom da nije bila svjesna da uzima nedozvoljene supstance."

Težina kazne još nije poznata.

"Vidjet ćemo hoće li biti samo opomena ili šest mjeseci. Najteža bi bila dvije godine što gotovo sigurno isključeno jer se radi o prvom prijestupu i nema razloga da dobije takvu rigoroznu kaznu."

To je potvrdio i primarijus iz Hrvatske olimpijske akademije Božidar Fučkar.

"Vjerojatno će je spasiti olakotne okolnosti. Prva je ta što to nije to zatajila već je priznala na saslušanju, druga stvar je što je to zapisano na njezinoj listi lijekova koje je koristila za probleme s kralježnicom, pa stoga ako ima sve potrebne papire, to znači da nije pogriješila. Po mom mišljenju ima dovoljno razloga da dobije samo opomenu ili možda samo šest mjeseci suspenzije, ali više od toga ne."

  Problem je dakle što Sandra ni njezin tim nisu bili dovoljno informirani.

"Dosta tih preparata pogotovo ako su za neke bolove sadrže u sebi anabolike, neki su zapisani neki nisu, to je vrlo teško pratiti. Možda Sandrini doktori nisu znali da se radi o zabranjenoj supstanci. Sjetite se samo Dominikovića, Strahije te niza atletičara. Vjerojatno se radi o zabuni,
Ivančić je iskusni trener, a problem je što se
 vrhunski sportaši moraju jako puno paziti. Ne smiju ni jesti ni piti ako im to njihov doktor ne prepiše. Može joj se podmetnuti ili može takvo nešto slučajno uzeti."

Sada je pred Sandrom velika borba i neizvjesnost, u pitanju je nastavak njezine karijere koja je krenula uzlaznom putanjom, a ovakav šok mogao bi imati negativne posljedice na njezin daljnji razvoj.

"U cijeloj priči vjerojatno će velik posao odraditi naša diplomacija i atletski savez, ali najvažnije od svega je da je Sandra premlada da bi je takva greška uništila," zaključio je prim. Fučkar.

Okolnosti i svi detalji ovog dopinškog skandala bit će razjašnjeni u ponedjeljak u 13 sati za kada je zakazana konferencija za novinare Hrvatskog atletskog saveza.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati