Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Iz sigurnosnih razloga

Stigao ultimatum iz Srbije: Srpski klubovi do kraja sezone ne žele više igrati u Splitu i okolici

Vaterpolski savez Srbije (VSS) i srpski klubovi uputili u dopis Upravnom odboru Regionalne lige u kojem ističu kako iz sigurnosnih razloga ne žele igrati u Splitu i okolici od 200 km do kraja sezone.

Napadnuti vaterpolist (Foto: Mario Jurič/Twitter) (Foto: Mario Juri?/Twitter)

VSS i klubovi ovu su odluku donijeli u Kući vaterpola nakon što su vaterpolisti Crvene zvezde napadnuti u Splitu prije utakmice s Mornarom proteklog vikenda.

"Nažalost, taj napad huligana bio je motiviran etničkom mržnjom, što u svakom slučaju predstavlja najteži mogući vid nasilja. Samo pukom srećom po sve nas, taj napad se nije završio tragičnim ishodom", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je "ohrabrujuća brza reakcija hrvatske policije i to što su svi relevantni faktori u Hrvatskoj, politički i sportski, osudili incident".

"Iskreno, vjerujemo da se neće samo na tome završiti, već da će počinitelji ovog zlodjela biti najstrože kažnjeni. Vodstvo vaterpolskog saveza Srbije je održalo sastanak sa predstavnicima srpskih klubova, sudionika regionalne lige, kako bismo analizirali novonastalu situaciju i poduzeli određene korake. Kao zaključak donesen je jedinstven stav svih srpskih klubova, da do kraja ove sezone ne sudjeluju na sportskim borilištima u gradu Splitu, kao i sportskim borilištima koji se nalaze na udaljenosti manjoj od 200 kilometara od Splita iz sigurnosnih razloga."

VSS i srpski klubovi su zatražili odgovor čelnika Regionalne lige do 19. veljače.

Do kraja regularnog dijela sezone Crvena zvezda bi trebala igrati u Splitu s Mornarom i POŠK-om, a Partizan protiv Jadrana. U drugoj regionalnoj ligi igraju radnički iz Kragujevca, Nais Niš, Vojvodina i Valjevo, a u Splitu i okolici igraju Galeb Makarska, Solaris Šibenik i Zadar 1952.

Ubrzo nakon toga stiglo je i priopćenje za javnost Hrvatskog vaterpolskog saveza, koji izražava žaljenje za odlukom sportskih kolega iz Beograda.

''Prvenstveno stoga što je takav zahtjev Vaterpolskog saveza Srbije i tamošnjih klubova u praksi neprovediv, te konkretno on znači prekid suradnje i njihovo istupanje iz zajedničke RVL. Poglavito u svjetlu dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske koje je upućeno Povjerenstvu za natjecanje i kojim se jamči sigurnost u Splitu svim sudionicima našeg vaterpolskog nadmetanja.

Dodatno, Hrvatskom vaterpolskom savezu, a uvjeren sam i hrvatskim klubovima je potpuno neprihvatljiva opcija po kojoj bi ubuduće domaće utakmice naših čak 7 klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR), dakle momčadi iz Splita, Dubrovnika, Šibenika, Zadra i Makarske igrali kao gosti.

Izražavajući još jednom žaljenje i osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, kada bih sada iskarikirao odgovor na zahtjev VS Srbije, onda bi im odgovorio da možemo nastaviti s ligom kad napravimo olimpijski bazen u Gospiću, koji je prvi veći grad a da je od Splita udaljen više od 200 kilometara. Naravno da se odluka VS Srbije o ne igranju u Dalmaciji može iščitati samo kao njihovo odustajanje od RVL.

Ujedno, mislim da nije u duhu partnerskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke, a bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL, a prije svega s HVS-om kao direktno uključenim.

Vezano uz sve navedeno, ukoliko su klubovi iz Srbije spremni normalno odigrati završnicu ovosezonske RVL kako je to propozicijama i predviđeno, mi u Hrvatskoj ćemo takav stav podržati.
Ukoliko, međutim, Vaterpolski savez Srbije uistinu ustraje da ne igraju u Dalmaciji, mislim da smo u tom slučaju završili s ovom ligom u ovakvom formatu. Ligom koja je podsjećam, dragovoljna, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti.

Hrvatski vaterpolski savez će u najkraćem roku poslati svoj stav Vaterpolskom savezu Srbije na koji ćemo čekati službeno očitovanje'', stoji u priopćenju dopredsjednika i izvršnog direktora Hrvatskog vaterpolskog saveza Perice Bukića.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Sedam krugova Katra

Nastavi čitati
divider