Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
seniori da, ali djeca ne?!

Svjetska zdravstvena organizacija potiče sport kao alat za obranu od virusa, a mi ga gasimo: "Mjere su diskriminatorske"

U četvrtak su donesene nove mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa, kojima je hrvatski sport i rekreativno bavljenje njime ponovno ugašeno.

Badmintonski sportski centar (Foto: Antonio Lovrić)

Splitski savez Športova je u otvorenom pismu mjerodavnim institucijama u petak navečer ocijenio kako "nisu razborite" najnovije mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa jer se njim onemogućava sportska aktivnost djece upozorivši kako je odluka o tim mjerama diskriminatorska prema mlađim uzrastima.

"Zanima nas tko je ispred hrvatskog športa sudjelovao u donošenju ovih mjera, zbog kojih se nameće vrlo logičan zaključak da nije razborito onemogućavati sportsku aktivnost djece dok se ne donese mjera zatvaranja redovne nastave u osnovnim i srednjim školama," navodi se u otvorenom pismu.

U pismu se postavlja pitanje: čime su se rukovodili predlagatelji ovih mjera kad su donijeli diskriminatorsku odluku da se seniorima u odnosu na mlađe uzraste dozvole sportske aktivnosti unatoč znanstvenim dokazima da su posljedice bolesti Covid-19 značajno manje izražene kod mlađe populacije?

Splitski savez športova otvoreno je pismo uputio Ministarstvu turizma i sporta, Nacionalnom stožeru civilne zaštite, Nacionalnom vijeću za sport, Hrvatskom olimpijskom odboru i Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

"Kako je moguće da ista djeca (osnovne i srednje škole) mogu biti u svakodnevnom kontaktu od pet-šest sati u zatvorenom prostoru, a ne mog biti dva do tri puta tjedno po jedan-dva sata na treningu na otvorenom ili zatvorenom prostoru u svojim klubovima?," navodi se u pismu.

Pri tomu se podsjeća kako Zakon o športu izrijekom govori o športu kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Nadalje, u pismu se postavlja pitanje: po čemu je veća opasnost za prijenos virusa Covid-19 u sportskim aktivnostima u prirodi ili u zatvorenom prostoru s propisanim razmakom u odnosu na dozvoljene aktivnosti u nekim drugim djelatnostima?

"Jesu li predlagatelji ovih mjera upoznati s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije kojima se kretanje, tjelesna aktivnost i šport tretiraju kao alat podizanje imuniteta u borbi protiv Covid 19?", stoji u pismu.

Josip Brekalo Majstorski potezi Brekala kojima je "polomio" nekoliko gležnjeva pa kirurški precizno asistirao za pogodak divider

Također je u pismu postavljeno pitanje ne koji način su predlagatelji ovih mjera zamislili da športaši kojima su ovim mjerama dozvoljene športske aktivnosti (I, II i III kategorije, te seniorske ekipe) realiziraju iste s obzirom da je istim mjerama naložena obustava rada teretanama, fitnes centrima te sportskim i rekreacijskim centrima, gdje bi isti športaši trebali trenirati.

Splitski savez športova je poručio kako žurno traže odgovore na ova pitanja, potaknuti prezentiranim mjerama od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske (Andreja Plenkovića) usuglašenim s Nacionalnim stožerom civilne zaštite u svezi mjera koje su predviđene za šport te svjesni trenutne situacije i odgovornosti onih koji moraju donositi ovakve odluke.

"Da bismo mogli odgovoriti našim članicama koje su nas zatrpale pitanjima tražimo objašnjenja ovih mjera za koje mi nemamo suvisle odgovore i molimo Vas da nam pomognete Vašim odgovorom na postavljena pitanja," poručio je Splitski savez športova u otvorenom pismu mjerodavnim ustanovama.

Maradona Ne stišava se buka zbog gnjusnog čina pogrebnika koji su otvorili lijes i radili "selfie" s mrtvim Maradonom divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider