Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Samo naprijed!

Upoznajte najbolje Hrvatice u jednom od najbrže rastućih sportova u svijetu

U triatlonu - sportu koji je jedan od najbrže rastućih na svijetu - one su najbolje u Hrvatskoj.

Klupske kolegice, 25-godišnja Sonja Škevin i 12 godina starija Željka Šaban Miličić, opet su dominirale na prvenstvu Hrvatske u triatlonu. Ove čelične dame nastupale su na najvećim svjetskim ironmanima, a treniranje mladih nada im je najveća inspiracija.

Zagrljaj nakon utrke pa podjela srebra i zlata. To je Sonjin i Željkin opis posla nakon prolaska ciljne vrpce. Posljednjih godina one vladaju našim ženskim triatlonom.

"Mi se zapravo samo izmjenjujemo na državnim postoljima, kako je kome bolji dan taj pobjedi. Jedna ili druga", ponosno će Sonja, aktualna prvakinja.

"Zapravo ona me trenira plivanje, tako da njoj dugujem prvo isplivavanje ovdje", nadovezala se Željka:

"Triatlon je individualni sport koji se trenira ekipno. Grupno, mi se na treninzima potičemo, motiviramo, podupiremo. Družimo se izvan treninga zajedno, i to je bit treninga zašto smo tako uspješni."

Sonjina majka Višnja prva je Hrvatica koja je završila ironman distancu.

"Ja sam u ovom sportu već jako dugo, ne znam... Valjda od šestog osnovne, preko 10 godina sigurno. Moji roditelji se bave triatlonom, evo sad će valjda proći mama kroz cilj. Njih sam gledala onda sam i ja kad sam odrastala", napominje Sonja.

Željka je nastupila i na Wimbledonu svjetskog Ironmana - na Hawajima.

"Jedno predivno iskustvo, zapravo ga ne mogu opisati riječima, preporučila bi svakom triatloncu koji teži dugom triatlonu/ironmanu. Treba tamo otići, pogledati, biti dio tih triatlonaca, oni žive to što rade."

"Željka i ja smo se više usmjerile na dugi triatlon, tako da mi kratki triatlon odnosno olimpijske igre nikada nisu bile u fokusu."

One Vam gotovo četiri kilometra plivanja, 180 kilometara bicikla i 42 kilometra trčanja završe za vrijeme jedne smjene na poslu.

Koliko trenirate tjedno vi i kolegica?

"Oko 20-tak sati, ponekad to zna biti i više. Ovisi o godišnjoj periodizaciji treninga."

Što su još rekle najbolje hrvatske triatlonke, pogledajte u prilogu kolege Vlade Bobana.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider