Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
sve su ispričali

Šokantno otkriće: Treneri tukli djecu palicama i štapovima po licu, davili ih, uskraćivali im vodu...

U tjednu u kojem su trebale početi Olimpijske igre u Tokiju Human Rights Watch objavio je izvještaj o fizičkom, seksualnom i verbalnom zlostavljanju mladih japanskih sportaša od njihovih trenera.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izvještaj pod naslovom "Dobio sam toliko udaraca da ih ne mogu nabrojiti - zlostavljanje djece sportaša u Japanu" dokumentira niz različitih načina zlostavljanja koja trpe djeca u japanskom sportu.

Više od 800 sportaša iz 50 sportova, uključujući olimpijce i paraolimpijce, sudjelovalo je u istraživanju provedenom između ožujka i lipnja.

gol expired Ušao u metro bez maske i htio sjesti pored MMA borca: Kako ga je elegantno ''riješio'' divider

U izvještaju se navodi kako su mali sportaši udarani po licu, zatim nogama, raznim predmetima poput palica, reketa ili bambusovih štapova, davljeni, lišeni vode te seksualno zlostavljani i uznemiravani.

Kao rezultat zlostavljanja zabilježeni su primjeri depresije, doživotne traume, a nažalost, neki od sportaša počinili su samoubojstvo nakon što su pretrpjeli zlostavljanje.

"Sudjelovanje u sportu trebalo bi djeci pružiti radost igranja, kao i priliku za fizički i mentalni razvoj i rast", navodi se u izvješću.

Kultura kažnjavanja

"Međutim, u Japanu su nasilje i zlostavljanje često dio iskustva djeteta sportaša. Kao rezultat toga, sport je bio uzrok boli, straha i nevolja previše japanske djece."

Sportaši s kojima je Human Rights Watch razgovarao opisali su kulturu nekažnjavanja trenera koji zlostavljaju.

Japan je uveo reforme usmjerene na uklanjanje fizičkog kažnjavanja u sportu, poznatog kao "taibatsu", no Human Rights Watch utvrdio je da su te reforme neobvezne "smjernice" umjesto pravila, te da je napredak "neujednačen i nije nadziran, kao i da ne postoji obvezno izvještavanje o pritužbama zbog zlostavljanja.

"U našem izvješću pokazujemo da reforme provedene u 2013. nisu obvezne i nisu provedene", rekla je direktorica Human Rights Watcha Minky Worden za Deutsche Welle.

"Sve dok sportski savezi i škole štite trenere nasilnike, djeca neće biti sigurna," dodala je.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) priznao je izvještaj Human Rights Watcha poručivši kako su "zloupotrebe bilo koje vrste suprotne vrijednostima olimpizma, koji poziva na poštovanje svih u sportu".

"Svi članovi društva jednaki su u pravu na poštovanje i dostojanstvo, kao što svi sportaši imaju i pravo na sigurno sportsko okruženje - ono koje je pošteno, pravično i bez bilo kakvih oblika uznemiravanja i zlostavljanja," naveo je MOO.

Olimpijske igre u Tokiju trebale su se održati od 24. srpnja do 9. kolovoza ove godine, no zbog pandemije koronavirusa pomaknute su za godinu dana.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider