Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"Savez ne postoji radi sportaša"

Skandal u ronilačkom savezu: Sportaši javno ustali protiv čelnih ljudi, traže njihovu smjenu

Hrvatski ronioci na dah digli su glas protiv čelnika Saveza, za koje tvrde, da im ne pomažu.

Ovih dana hrvatski ronioci na dah javno su ustali protiv čelnika Saveza koji, kako tvrde, na račun njihovih vrhunskih rezultata ubiru novčane nagrade.

Vanja Peleš je svjetski prvak u ronjenju na dah i član hrvatske reprezentacije s najviše odličja i svjetski rekorda, ali koju vlasitit Savez, kako tvrdi, ne prati kako bi trebao.

"Nemamo skoro nikakvu komunikaciju sa Savezom. Znamo tko su te osobe, ali nisam siguran znaju li oni uopće nabrojati cijelu reprezentaciju poimence", rekao je Peleš.

Zbog toga su Peleš i još sedmora reprezentativaca izašli s javnim priopćenjem protiv čelnih ljudi Saveza, predsjednika Kamila Čuljka i izbornika reprezentacije Valentina Rajkovića.

Prije nešto više od pola godina jedan od najuspješnijih stručnjaka u ronjenju na dah i tvorac brojnih hrvatskih medalja, Ivan Drviš podnio je ostavku na mjesto trenera. Više nije želio biti dio sustava koji funkcionira, kako kaže Drviš, po liniji prijateljstva i osobnih interesa.

"Radi se o jednoj negativnoj selekciji, kadrovskoj sabotaži i koruptivnoj hobotnici", rekao je Drviš pa dodao.

"Godinama se ne daju smijeniti jer se oni bavi samo time i to im je osnovna svrha postojanja. Oni ne shvaćaju da Savezi moraju postojati zbog sportaša, a ne obrnuto".

Iz dokumenta kabineta ministrice Turizma i sporta, mogu se vidjeti novčane nagrade koje je Vlada Republike Hrvatske isplatila za osvojene medalju u ronilaštvu.

Ukupno gotovo milijun i pol kuna od 2010. godine, a u 2021, godini zasad je isplaćeno 468 tisuća kuna. Sportaši za osvojenu medalju dobivaju 60 tisuća kuna, ali novac se dijeli i u Savezu, a Drviš tvrdi.

"228 tisuća kuna su raspodijelili dužnosnici HRS-a po tko zna kojem ključu, dakle na fiktivne osobe koje to uopće nisu zaslužile", kazao je pa nastavlja.

"Druga polovica ide na neke fiktivne izmišljene dužnosti ili neke dužnosti koje se ne obnašaju. Na primjer, predsjednik reprezentacije ronjenja na dah. Nikad nitko za njega nije čuo. Neka mi netko kaže koja je to specifikacija poslova tog čovjeka, koji je taj čovjek, otkuda je došao, koje je njegovo iskustvo".

A iskustva, čini se, nema niti trener reprezentacije Franjo Pinjuh, ali na prijedlog čelništva Saveza i on je od Vlade dobio 60 tisuća kuna.

"Potpuno nekompetentna osoba, osim toga njegove ronilačke kvalifikacije su, slobodno mogu reći, namještene od strane njegovog prijatelja, predsjednika, gospodina Kamila Čuljka", rekao je Drviš.

"Prilikom jednog treninga došao je i upitao nas da mu preporučimo nekog instruktora koji bi ga mogao naučiti osnovama ronjenja za duh. Nama je to bilo neshvatljivo, da se uopće može dovesti u tu poziciju trener koji prima nagrade za naše vrhunske uspjehe."

Trenere Ronilačkog saveza, kao što je to slučaj i s ostalim sportovima, sufinancira Hrvatski olimpijski odbor.

"HOO će sigurno, već sutra, dati cijeli predmet na preispitivanje. Upitat ćemo Savez, oni će nam morati dati hitan izvještaj o tome koliko su sportaši u pravu, a vjerujem da jesu, čim ih je toliko i čim oni to kažu", rekao je glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač pa nastavio.

"Sigurno ćemo poduzeti određen korake koji će biti u skladu s našim odlukama. Kratko i jasno, ne može raditi trener za razvoj sporta sa sportašem koji postiže vrhunske rezultate, ako nije osposobljen za to", zaključio je.

O ovom slučaju tijekom dana kontaktirali smo i drugu stranu. Razgovarali smo s prozvanim izbornikom Valentinom Rajkovićem koji nam je obećao dati odgovore na ove optužbe.

Međutim niti on, niti predsjednik Saveza Kamilo Čuljak, do zaključenja našeg Dnevnika to nisu učinili.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider