Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
A onda po nove medalje

Brane zlato, a sad su dobili i veliku čast: Poznato tko će nositi hrvatsku zastavu na Olimpijskim igrama

Prema izvješću Ureda za Olimpijski program HOO-a, hrvatsko olimpijsko izaslanstvo za OI Tokio 2020. moglo bi brojati 120 članova, a među njima bi u najoptimističnoj inačici (s košarkaškom reprezentacijom) moglo biti 70-ak olimpijaca i olimpijki.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Aktualni olimpijski pobjednici atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović bit će nositelji hrvatske zastave na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju 23. srpnja, odlučilo je Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na 15. sjednici, održanoj redovnim načinom u Zagrebu pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše.

Perković će u Japanu braniti olimpijsko zlato iz Rio de Janeira u bacanju diska, a Glasnović u trapu.

Prij pet godina u Rio de Janeiru hrvatsku zastavu na otvaranju OI nosio je vaterpolist Josip Pavić, a prije njega to su činili rukometaš Venio Losert (2012. London), rukometaš Ivano Balić (2008. Peking), vaterpolist Dubravko Šimenc (2004. Atena), stolnotenisač Zoran Primorac (2000. Sydney), vaterpolist Perica Bukić (1996. Atlanta) i tenisač Goran Ivanišević (1992).

Članovi Vijeća na taj su način pozdravili i odluku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da, sukladno zauzimanju za ravnopravnost spolova u sportu, stjegonoše u takvim prigodama budu po jedan sportaš i sportašica.

Prema izvješću Ureda za Olimpijski program HOO-a, hrvatsko olimpijsko izaslanstvo za OI Tokio 2020. moglo bi brojati 120 članova, a među njima bi u najoptimističnoj inačici (s košarkaškom reprezentacijom) moglo biti 70-ak olimpijaca i olimpijki.

Brojka se zaustavila na 47 sigurnih putnika, a ovih dana mogla bi se zaokružiti na 50, nakon službene potvrde ostvarenih olimpijskih "viza" judašica Barbare Matić i Karle Prodan te možebitno Ivane Maranić po kontinentalnoj kvoti.

Na sjednici su prihvaćene izmjene i dopune razvojnih programa HOO-a. U Razvojni program I od 1. lipnja uvrštena je Lea Djelmić iz konjičkog sporta, s pravom 75-postotnog korištenja programskih sredstava, dok je od istog nadnevka Pia Čuljak iz sportskog penjanja nova korisnica Programa II/1.

Također od 1. lipnja, taekwondaš Lovre Brečić postao je korisnik Razvojnog programa III, a uvrštenje u Olimpijski program HOO-a potvrđeno je kajakašici Anamariji Govorčinović, kanuistici Vanesi Tot, koje su prešle iz Programa III, te boksačici Nikolini Ćaćić koja je do kraja svibnja bila korisnica Razvojnog programa II/1.

Članovi Vijeća HOO-a raspravljali su i o obilježavanju 30. obljetnice HOO-a 10. rujna ove godine, kada je i svečanost dodjele Nagrade Dražen Petrović. Prihvaćen je prijedlog da se za ovu obljetnicu dodijele i prigodna priznanja utemeljiteljima nacionalne olimpijske udruge.

Hrvatski rukometni savez dobio je pozitivno mišljenje za organizaciju kadetskog Europskog rukometnog prvenstva (M19) od 12. do 22. kolovoza ove godine u Koprivnici i Varaždinu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider