Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
kokteli s alkoholom

Novi skandal: Rusi ipak demantirali sustavno dopingiranje i optužili Amerikance

Ruska antidopinška agencija (RUSADA) odbacila je tvrdnje kako postoji sustavni doping u toj zemlji, dodavši kako su izjave njezinih čelnike izvučene iz konteksta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Šest mjeseci nakon izbijanja velike dopinške afere u koju je bilo uključeno na stotine ruskih sportaša, dužnosnici Ruske antidopinške agencije priznali su postojanje sustava dopingiranja sportaša, ali i demantirali kako iza toga stoji država na čelu s predsjednikom Vladimirom Putinom. Barem je tako objavio New York Times, a onda prenio cijeli svijet.

NYT je prenio izjavu direktorice RUSADA-e Ane Antseliovič koja je kazala kako se radilo o "institucionalnoj zavjeri", ali i odbacila optužbe da je "država sponzorirala doping". Iz Rusije je brzo stigao demanti. RUSADA je objavila da je sve pogrešno interpretirano, dok su iz Kremlja poručili kako će provjeriti vjerodostojnost teksta.

"Bila je to institucionalna urota. Bile su to godine i godine zlouporabe nedozvoljenih sredstava, međutim najviši državni dužnosnici nisu u tome sudjelovali," kazala je Antseliovič dodavši: "Bila sam šokirana rezultatima istrage".

Visoki sportski dužnosnik Vitali Smirnov, koji je karijeru počeo još u sovjetsko vrijeme, a kojem je predsjednik Putin povjerio reformu državnog antidopinškog sustava, priznao je da je bilo pogrešaka u sustavu.

"Ne želim pričati umjesto odgovornih ljudi, ali kao bivši ministar sporta i predsjednik Ruskog olimpijskog odbora smatram kako su napravljene pogreške," kazao je 81-godišnji Smirnov.

"Moramo otkriti koji je razlog zašto su mladi sportaši koristili doping, zašto su pristali na dopingiranje," dodao je.

Kanadski odvjetnik Richard McLaren, čiji je prvi izvještaj u srpnju pokrenuo lavinu, poručio je kako je zadovoljan što Rusi više ne osporavaju njegova otkrića. B

"To je kontrola štete. Njihovi potezi su vjerojatno motivirani željom da se prekinu nove istrage o prijevari," kazao je.

Iako su Antseliovič i Smirnov, po pisanju New York Timesa, priznali dokaze koje je pronašao McLaren, naglašavali su kako zapadne zemlje imaju poseban tretman u međunarodnim sportskim institucijama.

"Jeste li vidjeli dokumente "Fancy Bear ?", podsjetio je Smirnov na brojne sportaše iz zapadnih zemalja koji su imali posebne dozvole za korištenje zabranjenih sredstava u medicinske svrhe.

Rusi tvrde da nisu imali isti tretman kao Zapad

Hakeri iz skupine "Fancy Bears" su u rujnu ove godine objavili popis sa 11 sportaša iz pet zemalja, a među njima i devet pobjednika na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, koji su koristili doping. Svih 11 sportaša je imalo terapeutsko izuzeće za korištenje zabranjenih supstanci. Hakeri su 15. rujna objavili i drugi dio podataka - na popisu se našlo još 25 sportaša.

"Rusija nikada nije imala mogućnosti koje su imale druge zemlje. Generalno mišljenje u Rusiji je da nismo imali šanse," kazao je Smirnov, dok je odvjetnik Ruskog olimpijskog odbora Viktor Berezov dodao:

"Srećom WADA je imala Rodčenkova. Možda su se u Kini, Londonu i na drugim mjestima događale iste stvari."

Koktel dopinga i alkohola

Rodčenkov je bio direktor nacionalnog laboratorija koji je prvi priznao sustavno dopingiranje ruskih sportaša. On je priznao kako je program godinama detaljno pripreman i da je njegov cilj bila dominacija na igrama. On je kazao da je razvio koktel od tri zabranjene supstance koji je miješao s alkoholnim pićima i davao ruskim sportašima čime je ostvarena jedna od najsloženijih dopinških prijevara u povijesti sporta.

"Bili smo potpuno opremljeni, imali smo znanje i iskustvo i bili smo savršeno pripremljeni, kao nikad prije. Sve je radilo kao švicarski sat. Ljudi su slavili olimpijske pobjednike, a mi smo zamjenjivali njihov urin kao ludi”, objasnio je bivši šef laboratorija.

Nakon što je dvoje njegovih bliskih kolega neočekivano umrlo u Rusiji, Rodčenkov je podnio ostavku i emigrirao u SAD. Danas živi na tajnoj lokaciji u Los Angelesu.

Više od 1000 dopingiranih na natjecanjima

U posljednjem izvještaju Međunarodne antidopinške agencije (WADA) navodi se kako je više od 1,000 ruskih sportaša od 2011. do 2015. sudjelovalo u programu za koji je znala i država. U McLarenovom izvješću se navodi kako je postojalo sustavno prikrivanje pozitivnih dopinških rezultata koje je dorađeno do olimpijskih igara 2012. u Londonu, te na svjetskom atletskom prvenstvu 2013. i na zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju.

Pozitivni dopinški rezultati bili su ustanovljeni u više od 30 sportova, uključujući i nogomet. U izvješću se navodi kako je tehnika zamjene uzoraka urina korištena u Sočiju postala redovita praksa moskovskog laboratorija koji je radio s vrhunskim sportašima.

"Možemo potvrditi prikrivanje koje je trajalo od 2011. godine, ako ne i ranije, i nastavilo se i nakon ZOI-ja u Sočiju. Riječ je o prikrivanju koje se razvilo iz nekontroliranog kaosa u institucionaliziranu i discipliniranu urotu s ciljem osvajanja medalja", kazao je McLaren na konferenciji za novinare održanoj početkom prosinca.

"Raspolažemo dokazima koji otkrivaju da je više od 500 pozitivnih rezultata prijavljeno kao negativno, uključujući i rezultate nekih dobro poznatih elitnih sportaša čiji su pozitivni rezultati odmah bili krivotvoreni", dodao je.

U originalnom McLarenovu izvješću koje je objavljeno u srpnju razotkriveno je da je moskovski laboratorij prikrio stotine pozitivnih dopinških testova u mnogim sportovima uoči ZOI-ja u Sočiju, a nakon toga je uslijedila zabrana nastupa na OI u Rio de Janeiru za dio ruskih sportaša.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati

Nastavi čitati