Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
svi znamo zašto

Zahvala na Euru: Hrvatski navijači na tribini razvili lijepu poruku za Islanđane

Islanđanima će hrvatski navijači zahvaliti zbog velike geste od prije 30 godina.

Na utakmici između Hrvatske i Islanda naši navijačisu  svojim sportskim protivnicima pripremili jednu lijepu gestu.

Na inicijativu udruge ''Budi ponosan'' i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata na utakmici rukometnog Eura u Budimpešti razvijen je transparent zahvale islandskom narodu zbog priznanja Hrvatske.

Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je ovu odluku donio 19. prosinca 1991., kada i Njemačka, ali je odluka Njemačke stupila na snagu 15. siječnja – danom priznanja i ostalih članica tadašnje Europske zajednice (danas EU).

''To je zahvala Islandu, jer je priznao Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu kad nam je bilo najteže, kad smo se branili od velikosrpske agresije. I dok su mnoge države dvojile treba li priznati državu koja je u ratu, Island je prepoznao tko je agresor, a tko žrtva i među prvima je, prije nego tadašnja Europska zajednica, podržao Hrvatsku. Nikad ne smijemo zaboraviti prijatelje koji su nam pomogli u nevolji i ovo je prigoda da prijateljskom islandskom narodu pokažemo zahvalnost za podršku koju su nam pružili 19. prosinca 1991.'', stoji u objašnjenju udruge ''Budi ponosan''.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider