Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Rijeka vrlo blizu domaćinstva Mediteranskih igara 2017.

Komisija za evaluaciju kandidature Međunarodnog odbora Mediteranskih igara u posjetu Rijeci nije imala niti jednu zamjerku...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Protekla tri dana u Rijeci i okolici boravila je Komisija Međunarodnog odbora Mediteranskih igara (MOMI) s ciljem evaluacije kandidature Rijeke i susjednih gradova za organizaciju Mediteranskih igara 2017. godine. Impresionirana viđenim u Rijeci i okolici, komisija je petu riječku kandidaturu za domaćinstvo igara ocijenila izvrsnom i bez slabih točaka.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je Grad Rijeka od posljednje kandidature za domaćina igara prije četiri godine većinom izvršio sve što je tada bilo i planirano, što se tiče izgradnje sportskih objekata i ostale infrastrukture.

"Vrlo vjerojatno, bez obzira na probleme s proračunom koji su se pojavili u posljednjih godinu do godinu i pol, Rijeka bi bila apsolutno spremna za održavanje Mediteranskih igara 2013. godine, tim više što bi, da smo dobili igre 2013. godine, intenzivirali i neke druge aktivnosti, posebno na izgradnji Mediteranskog sela," kazao je Obersnel, dodavši:

"Smatrali smo svojom obvezom ponovno istaknuti kandidaturu za Igre da bi dokazali da iza kandidature nisu stajale samo prazna obećanja, već pravi projekti i objekti koje smo gradili prvenstveno zbog građana Rijeke i okolice, a ne zbog međunarodnih natjecanja".

Obersnel je napomenuo kako bi dobivanje domaćinstva Igara za Grad Rijeku i okolicu bilo iznimno važno, jer bi dobili izuzetno veliko organizacijsko iskustvo, a mladi riječki sportaši imali bi priliku družiti se s tisućama sportaša iz mediteranskih zemalja.

Vrlo vjerojatno, bez obzira na probleme s proračunom koji su se pojavili u posljednjih godinu do godinu i pol, Rijeka bi bila apsolutno spremna za održavanje Mediteranskih igara 2013. godine

- Vojko Obersnel
Zahvalivši se na toploj dobrodošlici, predsjednik Komisije MOMI-ja Souhail Khoury napomenuo je kako posjet Komisije nema za cilj izraziti kritike, već pomoći Gradu Rijeci i partnerskim gradovima da naprave što bolji dosje kandidature, s kojom će preteći ostale gradove-kandidate.

"Impresioniran sam promjenama koje su se dogodile u Rijeci u protekle četiri godine, prije svega što se tiče sportskih objekata koji su uređeni na međunarodnoj razini standarda, kao i promjenama koje se tiču unapređenja cestovne infrastrukture i svim drugim poboljšanjima koja su nastala u Rijeci" kazao je Khoury, napomenuvši kako je za ovu kandidaturu vrlo važna tijesna suradnja Grada Rijeke i Hrvatskog olimpijskog odbora.

 Odgovarajući na novinarsko pitanje što u svojoj kandidaturi Rijeka može unaprijediti, Khoury je istaknuo kako nema slabih točaka u kandidaturi, jedino što se mora poraditi na senzibiliziranju onih koji će glasovati o domaćinu igara, a važna je i podrška medija kandidaturi.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša istaknuo je kako je predsjednik Komisije Khoury prava osoba koja može suditi o napretku Rijeke u protekle četiri godine. Ujedno je čestitao Rijeci što je uredila sportsku infrastrukturu, izgradivši sportske objekte koji su po svojoj funkciji i ljepoti među najboljima u ovoj dijelu Europe.

"Vjerujem da će oni koji će odlučivati o domaćinu Igara biti razumni i da neće napraviti pogreške iz prošlosti. Siguran sam da će sud Komisije na čelu s gospodinom Khouryjem biti dovoljno jak argument za pozicioniranje Rijeke kao nezaobilaznog i respektabilnog kandidata za domaćina Igara," kazao je Mateša, dodavši kako višestruka kandidatura Rijeke nije uopće čudna, navevši primjer niza svjetskih gradova koji su se više puta kandidirali za domaćina Ljetnih ili Zimskih olimpijskih igara.

MOMI-jeva Komisija za evaluaciju kandidature boravi u Rijeci od 29. studenog, a članovi komisije su: Souhail Khoury, Nour el Houda Karfoul, M. Tullio Paratore, Dominique Petit, Sophie Metais. Oni su tijekom svog boravka obišli niz objekata u Rijeci i okolici: Centar Zamet, Dvoranu Kastav, Tenis centar Marčeljeva Draga, Stadion Kantrida, Atletsku dvoranu Kantrida, Bazene Kantrida, Dvoranu mladosti, Boćarski centar Podvežica, Dvoranu Kostrena, Stadion Kostrena, Dvoranu Crikvenica te Dvoranu Mavrinci.

Također, Komisija je obišla opatijske hotele Ambasador, Milenij i Adriatic te Hotel Therapia u Crikvenici, a posjetili su i Sveučilišni kampus na Trsatu koji će u slučaju održavanja Mediteranskih igara biti pretvoren u Mediteransko selo za smještaj sudionika.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider