Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
vrhunska priča

Slavonci stvaraju sportskog diva: Gradi se dvorana, a stigao je i slavni Hrvat

Našice - jedini grad u Hrvatskoj u kojem gotovo svako dijete živi rukomet i bira ga ispred ostalih sportova. Vrhunska rukometna priča gradi se u Nexeu, sve je prepoznao i Manuel Štrlek, a o tome više u razgovoru s čelnikom, Josipom Ergovićem.

Josip Ergović, predsjednik Nexea (Foto: Davor Javorović/Pixsell)

Za one koji slabije prate rukomet dobro je znati da je u tijeku velika bitka za naslov prvaka Hrvatske. Rukometaši PPD Zagreba love svoj 29. trofej u povijesti kluba, a na tom putu im stoji Nexe iz Našica, klub koji gradi stvarno vrhunsku priču i sanja svoj prvi naslov.

Trenutno se igra serija do šest osvojenih bodova, a Zagrebaši vode 4:2 i pobjedom protiv Nexea u Našicama (nedjelja, 20 sati), osigurali bi naslov, no Slavonci se neće tako lako predati.

Pobjedom bi došli na 4:4 i sve bi se odlučilo u Zagrebu. Ako Nexe i osvoji prvenstvo, iduće sezone neće igrati Ligu prvaka. Hrvatska liga je tek 11. u Europi i nema direktan ulaz među europsku elitu, jedino ako se EHF smiluje i pošalje pozivnicu. No u slučaju Nexea, to vjerojatno neće biti tako jer Nexe nema takav kredibilitet u Europi da dobije pozivnicu kao PPD Zagreb.

Povodom velike utakmice razgovarali smo s Josipom Ergovićem, predsjednikom Nexeakoji kao i svi stanovnici Našica, njih oko 15 tisuća, sanja naslov prvaka države.

''Gledali smo stvarno tri jako zanimljive utakmice, bez obzira na rezultat bile su prilično ravnopravne. U prvoj utakmici je Zagreb pobijedio pet, a u zadnjoj četiri razlike, mi smo tri razlike pobijedili njih, no to su zapravo prave bitke i nadamo se da će biti 4:4 i da će se prvak odlučiti u Zagrebu'', rekao je Josip Ergović za gol.hr

''Molili smo Boga da ne bude prolom oblaka''

Iza Nexea je vrhunska sezone u Europskoj ligi. Nakon prvog mjesta u skupini dogurali su do četvrtfinala i ispali od jako njemačkog Goppingena. 

''Očekivali smo ovakvu sezonu, digla se visoko ljestvica očekivanja kod nas u klubu, ali i kod naše publike. Godinu prije smo igrali polufinale i to je bila senzacija. Mi smo se nadali opet prolasku, iako nismo bili favoriti, prošle godine smo izbacili prvaka Danske… Jako smo zadovoljni, veliki uspjeh. No svakako treba biti iskren i reći da smo se jedva i plasirali jer smo u kvalifikacijama u Poljskoj izgubili sa šest razlike i u Našicama se provukli s osam.

Od potencijalnog debakla do sezone iz snova, iako ne možemo reći da je najbolja sezona jer smo prošle godine igrali polufinale. No ova bi mogla biti ako uzmemo naslov prvaka države.''

Uskoro dvorana od četiri tisuće mjesta 

Od iduće sezone u svlačionici Nexea svoje mjesto će zauzeti Manuel Štrlek, jedno od najboljih lijevih krila današnjice. Sve je iznenadio takav transfer pa smo pitali predsjednika kako će to uopće uspio izvesti. Štrlek je bez problema mogao ponovno igrati u najjačim klubovima Europe.

''Poklopilo se puno toga, jedva od stvari je ta da se Manuel i ja osobno poznajemo jedno vrijeme, cijenim ga kao igrača, ali i on nas kao klub. Uz to se poklopilo da mu je i obiteljski jednostavnije zbog starijeg djeteta da ide u hrvatsku školu. Prepoznao je naše ambicije i rast'', kaže Ergović pa dodaje:

Manuel Štrlek Manuel Štrlek (Foto: Slavko Midzor/Pixsell)

''Naglasio bih još nešto, kod nas u Hrvatskoj možda nije toliko popularan, ali mislim da će i Bezjak koji dolazi iz Magderburga biti veliko pojačanje.''

Nexeu je kao i svakom klubu u Hrvatskoj problem dvorana. Našićani trenutno igraju u školskoj dvorani, koju su lijepo uredili i tu nastupaju i u Europskoj ligi. No u budućnosti se cilja i Liga prvaka, posjeta će sigurno biti veća pa je potrebna i bolja dvorana. Na tome se počelo raditi.

Dvorana Nexea Dvorana Nexea (Foto: Davor Javorović/Pixsell)

''Planiramo graditi dvoranu od četiri tisuće mjesta, zbog toga da bismo zadovoljili razne EHF-ove i IHF-ove uvjete. Da možemo igrati Ligu prvaka u toj dvorani, da možemo ugostiti reprezentaciju pa nekad ugostiti i neku grupu europskog natjecanja… Dvorana je u fazi da smo s projektantskom kućom Zidarić dogovorili da će oni krenuti u projektiranje i sve do ishođenja građevinske dozvole ćemo mi napraviti, kao Nexe grupa.

''Bojimo se i Grčke''

To će biti naš doprinos gradu Našicama koji bi onda dalje trebao biti investitor i izgraditi tu dvoranu. U kontaktu smo sa županijom, a nadamo se i subvencijama od države i europskih fondova. Radovi bi trebali početi iduće godine. Ta dvorana bi imala još jednu pomoćnu dvoranu, imamo 400 djece u klubu, borimo se s terminima i nećemo imati dovoljno kapaciteta za sve njih'', otkriva Ergović.

Stanje u hrvatskom klupskom rukometu nije baš bajno. Klubovi se bore s brojnim problemima, a jedan od njih je – prostor. Previše je djece i klubova, a dvorana nema ili su one prestare. Čest problem kod tih školskih dvorana je kiša. Krovovi jednostavno prokišnjavaju, taj problem imaju i u Našicama.

''Mi imamo tu sreću da smo najveći klub u Našicama i dobijemo stvarno najviše termina. Dvorana je novija, ali i mi smo imali problema s prokišnjavanjima. Dogodi se da igraš europsku utakmicu pa moliš Boga da ne bude prolom oblaka, toliko je jako curilo da smo mislili da neće biti utakmice. Imamo puno djece, čak tri U-11 generacije, radimo sa Županijom da barem izgradimo jedan natkriveni teren kako bi svi imali prostor za treninge. Jedna olakotna okolnost je ta da nam je Đurđenovac šest kilometara udaljen pa i tamo djeca treniraju. Krpamo se nekako i nije jednostavno.

Josip Ergović Josip Ergović (Foto: Davor Javorović/Pixsell)

Kod mladih rukomet nije sport broj jedan. Djeca ipak biraju nogomet, košarku, tenis, borilačke sportove… No u Našicama gotovo svako dijete živi rukomet i po tome su kao grad jedinstveni u Hrvatskoj pa možda i u ovom dijelu Europe.

''U Našicama je prvi sport rukomet i tu djeca prvo idu na rukomet već se vide rezultati i imamo jako puno talenata'', ističe Ergović.

Za svakog ljubitelja rukometa bolna tema – reprezentacija. Hrvatska više nije svjetska rukometna sila, nedavno smo bili tek u trećoj jakosnoj skupini u ždrijebu za Euro iduće godine.

''U problemu smo, nismo više favoriti protiv gotovo nikoga, bilo nas je strah i Grka… Jednostavno nije baš lako i ne vidim neku bajnu budućnost. Na našim klubovima je da pomognemo koliko možemo te da razvijamo mlade snage. Na ovom idućem prvenstvu neće biti lako. Skupina je koja se može proći, ali favoriti nismo. Opet, nezahvalno je nešto prognozirati jer se uvijek nadamo medalji, ali treba biti i realan'', dodaje Ergović.
 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider