Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Najveći svih vremena

Otišao je sovjetski superheroj čiji rekord stoji za sva vremena: Bio je to okršaj kakav svijet još nije vidio

U 66 godini života preminuo Jurij Sedih, slavni bacač kladiva…

Crveni trg u Moskvi (Foto: Afp)

Preminuo je Jurij Sedih, jedan od najvećih atletičara svih vremena - dvostruki olimpijski prvak iz Montreala i Moskve, brončani iz Seula te još uvijek aktualni svjetski rekorder u bacanju kladiva.

Najveći bacač kladiva svih vremena umro je u utorak od posljedica srčanog udara u 66 godini života.

Veliki okršaj u Stuttgartu 1986. i svjetski rekord koji i danas stoji

Njegov čudesan hitac (86, 74 m) s Europskog prvenstva u Stuttgartu 1986. nepokolebljivo prkosi vremenu i svim izazivačima. Samo su Sedik i njegov veliki rival Sergej Litvinov uspjeli baciti kladivo iznad magične granice od 86 metara. Sedik u čak tri navrata.

Vodili su mnogo velikih bitaka, a možda i najveću imali su upravo na spomenutom Europskom prvenstvu. Taj okršaj u Stuttgartu smatra se najvećim u povijesti bacanja kladiva.

Nakon što je već oborio rekord prvenstva u kvalifikacijama, Sedih ga je još jednom popravio s 83.94 m u uvodnom djelu natjecanja, ali Litvinov se nije dao, oborio je rekord natjecanja s 85.74 m.

Sedih se malo po malo primicao Litvinovu i onda je u četvrtoj seriji ispali nevjerojatan hitac, koji je pao na 86,74 m. Taj rekord i dan-danas stoji i tko zna koliko će još stajati.

Žestoke bitke trening partnera i najvećih bacača kladiva svih vremena

I Sedih i Litvinov natjecali su se u dresu Sovjetskog Saveza, štoviše bili su trening partneri, a obojicu ih je trenirao jedan od najvećih atletskih trenera svih vremena Anatolij Bondarčuk.

Litvinov je srebrni olimpijac iz Moskve i zlatni iz Seula, u tri je navrata rušio svjetski rekord, a Sedih u čak pet. Godinama su vodili žestoke bitke na najvećim natjecanjima i smatraju se dvama najvećim bacačima kladiva svih vremena.

Sedihov rekord je drugi po dugovječnosti u muškoj atletici, stariji je samo onaj Nijemca Jürgena Schulta u bacanju diska, i to nepuna dva mjeseca. Uzimajući i žensku konkurenciju, starije rekorde drže samo Čehinja Jarmila Kratochvílová na 800 metara (1983.) i Njemica Marita Koch na 400 metara iz 1985.

Supruge slavne olimpijke i rekorderke

Sedih je rođen u ruskom Novočerkasku 1955., ali je odrastao u ukrajinskom Nikopolu i stoga je poslije raspada Sovjetskog Saveza nastupa za Ukrajinu. Bio je, naravno, fizički jak, ali i elegantan. Imao je fantastičnu tehniku koju je najbolje sam opisao kao "ples u malom krugu".

Dvaput se ženio i obje supruge bile su mu slavne olimpijke. U prvom braku je bio s Ljudmilom Kondratjev, olimpijskom pobjednicom iz Moskve na 100 metara. Nakon toga je oženio Nataliju Lisovskaju, zlatnu bacačicu kugle iz Seula i još uvijek aktualnu svjetsku rekorderku s 22,63 m.

U prvom braku dobio je kći Oksanu, a u drugom Alexiju. Obje su bile vrsne bacačice kladiva. Sedih i njegova obitelj godinama su živjeli u Parizu, gdje je slavni olimpijac trenirao francuske sveučilištarce.

Optužbe za doping

Dok su Sovjeti Sediha slavili kao superheroja, zapadni mediji sumnjičili su za korištenje dopinga, kao i većinu atletičara koji su dolazili s one strane Željezne zavjese. Isto je vrijedilo i u obratnom smjeru. Amerikanci i Sovjeti (poslije Rusi) međusobno su se najviše optuživali za korištenje nedozvoljenih sredstava. To je bila jedna od konstanti Hladnog rata.

Međutim, Sediha je najizravnije optužio Rus Grigori Rodčenko, bivši direktor poznatog Moskovskog laboratorija. Rodčenko je emigrirao u SAD i tamo je objavio knjigu pod nazivom Rodčenkov slučaj. Izrijekom je napisao da je Sedih koristio steroide, a ovaj je to uvijek kategorički demantirao.

 

Više o

Nastavi čitati

Nastavi čitati