Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Najstariji hrvatski olimpijac

Preminuo Duje Bonačić, osvajač zlatne olimpijske medalje 1952. u Helsinkiju

Noćas je u Splitu u 91. godini preminuo veslač i posljednji član legendarnog četverca splitskog "Gusara" Duje Bonačić...

Olimpijski krugovi (Foto: Afp)

Nakon kratke i teške bolesti noćas je u Splitu u 91. godini preminuo najstariji hrvatski olimpijac, osvajač prve hrvatske zlatne olimpijske medalje 1952. godine, legendarni veslač splitskog Gusara Duje Bonačić.

Bonačić se tako u vječnosti pridružio ostalim, ranije preminulim, članovima legendarnog četverca Gusara u kojem su pored njega još veslali Petar Šegvić, Mate Trojanović i Velimir Valent.

Duje Bonačić rođen je u Splitu 10. travnja 1929. godine, a u svom Gusaru bio je sve - veslač, trener, član uprave i predsjednik kluba.

Svoj najveći sportski uspjeh postigao je na Olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju, gdje je kao štroker čuvenog Gusarova četverca osvojio zlatnu olimpijsku medalju. Reprezentativac Jugoslavije bio je od 1950. do 1952. godine. Gusarov četverac 1952. godine proglašen je najboljim sportskim kolektivom u Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Nakon završenog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, po povratku u Split devet je mjeseci radio u Gusaru kao profesionalni trener. Potom se zaposlio u Tehničkoj školi, iz koje se uskoro izdvojila Pomorska škola, u kojoj je proveo glavninu svog radnog vijeka. Predavao je kao vanjski suradnik na Višoj pomorskoj školi u Splitu i Zadru. Dugi niz godina bio je član uprave Gusara i predsjednik tehničke komisije kluba, ali i član Predsjedništva i predsjednik Stručne i Izborne komisije Veslačkog saveza Jugoslavije.

Trinaest godina bio je direktor Pomorske škole u Splitu, devet je godina radio kao prosvjetni savjetnik za područje Dalmacije, a pred odlazak u mirovinu bio je i direktor Zavoda za prosvjetno-pedagošku službu Dalmacije.

Kao mnogi veslači, po završetku karijere bavio se jedrenjem. Svojim malim krstašem Perla osvojio je mnoga prva mjesta na srednjodalmatinskim regatama. Bio je prvi predsjednik Jedriličarskog kluba Zenta te njegov doživotni počasni predsjednik i utemeljitelj Škole jedrenja Zenta, u kojoj su učile brojne generacije splitskih jedriličara.

Među brojnim nagradama i priznanjima koje je dobio za svoj sportski rad ističe se Orden Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, kojim ga je 2003. godine odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Godine 1999. dodijeljen mu je trofej Hrvatskog olimpijskog odbora za životno djelo.

Kao član slavnog četverca Gusara iz Helsinkija 1952. godine, od 2007. godine počasnik je Kuće slave splitskog sporta.

Datum i mjesto posljednjeg ispraćaja Duje Bonačića bit će naknadno obznanjeni.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati

Nastavi čitati