Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Vratili se kao pobjednici

Povijesni uspjeh hrvatskih olimpijaca: Hrvatska pali televiziju i čeka bob!

Na Igrama u Pjong-čangu za tri tjedna: prvi put će nastupiti dvije hrvatske posade u bobu!

Ivan Šola, Antonio Zelić, Benedikt Nikpalj, Dražen Silić i Damir Novoselac (Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Povijesni uspjeh hrvatskih zimskih olimpijaca. Na Igrama u Pjong-čangu za tri tjedna: prvi put će nastupiti dvije posade u bobu! Evo tko su oni, i kakvim vratolomijama su stigli do ovog uspjeha.

Nakon tri mjeseca teških kvalifikacija u SAD-u, u domovinu su se vratili kao veliki pobjednici. Cilj je bio jedna, a izborene su dvije olimpijske vize.
"U Americi smo proveli puna dva i pol mjeseca, na vrlo niskim temperaturama, na najopasnijim stazama koje smo odabrali, jer smo tu vidjeli svoju priliku ostvarivanja kvalitetnijeg rezultata. I u cijeloj priči napravili smo povijesni uspjeh da imamo bob dvosjed na Olimpijskim igrama", kazao je izbornik hrvatske bob reprezentacije Ivan Šola.

Dosadašnja tri olimpijska nastupa bila su rezervirana za četverosjed. Počelo je 26. mjestom u Salt Lake Cityju, nastavilo se 23. u Torinu, a posljednji nastup u Vancouveru donio je i najbolji rezultat. 20. mjesto.

"U četvorci smo uvijek računali da imamo dobre šanse, bili dobra ekipa, a taj dvosjed nam je ispao kao neka nagrada recimo", ističe Dražen Silić, pilot ekipe. Silić je prvi put u toj ulozi nakon Ivana Šole, koji je upisao dosadašnja tri olimpijska nastupa. Njegova važnost za ekipu je krucijalna.

Gurač boba Benedikt Nikpalj pojašnjava:
"Naš dio je samo start. Ostatak treninga mi provodimo u atletskim stazama i u teretanama. Guramo tih četrdesetak metara, damo sve od sebe i pričekamo da pilot viče koči."

Antonio Zelić dodaje:
"Naš je zadatak prvih 50 metara izgurati do kraja i uskočit unutra i doslovno što bog da dole, samo sačuvat da pilot je dobre glave i doveze to do kraja."

Šola otkriva:
"Jesam se spustio nekoliko puta sa Silićem, usudio sam se sjesti iza. Ali, kad bi oni znali što je u njegovoj glavi, mislim da bi bili puno sporiji."

A bivši atletičar Silić priznaje kako mu brzine prije ulaska u bob nisu mnogo predstavljale.
"Iskreno, ja nisam očekivao da ću biti. Ja nisam nikad iz nikakvih moto trka, nisam se nikad ničim sličnim bavio. Najbrže što sam vozio u životu je bicikl. Tako da nisam stvarno znao što očekivati od sebe", priznaje Silić.

Pionir ovog sporta u Hrvatskoj zna što očekuje od budućnosti.

"U biti to je moj život, ja želim napraviti jednu vrlo respektabilnu reprezentaciju. Da Hrvatska pali televiziju i da čeka bob", zaključio je Šola.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider