Ostali sportovi
SPORTOVI
breaking news !: Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"
Ostali sportovi
Profesionalni trkač

Pet najčešćih pitanja koja se pitamo kad počinjemo trčati

Zbog sjedilačkog načina života na koji je većina nas osuđena svatko od nas zasigurno se u jednom trenutku svog života odlučio pokrenuti i početi s rekreacijom. Matt Marenić jedan je od njih, a za svoj ''životni poziv'' odabrao je trčanje.

Matt Marenić

Kako je trčanje jedno od najboljih, ali i najjeftinijih načina rekreacije, upitali smo ga nekoliko pitanja za sve one koji se žele baviti trčanjem, ali ne znaju otkud početi. Koliko često treba trčati, s kojom opremom krenuti i na koju utrku se prijaviti, samo su neka od pitanja na koje smo tražili odgovore, ali prvo što nas je zanimalo trebamo li trčati u prirodi ili u teretani?

''Ovdje definitivno nema dileme! Uvijek sam za trčanje u prirodi! Iako je trčanje vani puno teže nego na traci zbog različitih vremenskih uvjeta (npr. vrućina, hladnoća), neusporedivo je s trčanjem na mjestu unutar četiri zida. Kada si vani na zraku, nekako se osjećaš ispunjeno, upijaš sve ono što se nalazi oko tebe i rijetko kada ti može biti dosadno'', rekao je Matt.

No prije negoli krenemo s bilo kakvim trčanjem, važno je nabaviti potrebnu opremu s kojom će nam trčanje biti lakše i jednostavnije. Aplikacije za trčanje, sintetičke majice i tajice koje neće zadržavati znoj, samo su dio opreme koja će vam trebati. Ono od čega sve kreće jest par dobrih tenisica za trčanje, ali kako ih odabrati?

''Često vidim da neki koji počinju trčati kupe tenisice za recimo indoor nogomet pa trče u njima ili neke najjeftinije pa kao bit će dobre za početak. Isto tako tenisice za trčanje moraju biti malo veće, barem za pola broja, jer normalno je da noga malo 'nabubri' prilikom trčanja'', rekao je Matt.

''U pravilu, dobre tenisice za trčanje su lagane, dobro sjedaju uz nogu te im je potplata izrađena od pjene koja pruža stabilnost prilikom trčanja. Dobre tenisice će tijekom trčanja ublažiti udarce koja naša stopala rade o podlogu. Trenutačno trčim u tenisicama Reebok Floatride Energy za koje sam se odlučio sasvim slučajno, a na kraju su pun pogodak. Bilo je nešto u njima što me privuklo da ih probam, a nakon prvog otrčanog kilometara sjele su mi, kako bi se reklo, kao budali šamar'', dodao je.

Reebok Floatride Energy Reebok Floatride Energy

Iako većina proizvođača preporučuje da se tenisice promjene nakon što u njima otrčimo 600 kilometara, Matt smatra kako to ne mora biti pravilo i da neke mogu izdržati čak i do 1000 kilometara bez da se osjeti razlika.

''Najbolje je tenisice zamijeniti onda kada osjetimo da je potplata izgubila neko svojstva, npr. da više ne ublažava udarce. Obično tada tijekom trčanja možemo osjetiti laganu bol ili neugodnosti'', objasnio je Matt.

Kada nabavite sve što vam je potrebno za trčanje, spremni ste krenuti s vašim planom vježbanja. Prije samog trčanja, važno je ugrijati se kako ne biste riskirali ozljedu. Ako se vježbi iz osnovne i srednje škole ne sjećate, vrlo lako ih možete pronaći na internetu. Pitanje koje nam se samo od sebe nameće jest koliko često bismo zapravo trebali trčati kako bismo nešto njime i postigli.

''Nema idealnog broja, ali ako trčimo jednom tjedno, to je kao i da ne trčimo. Nekakav broj koji se barem meni pokazao idealnim je tri ili četiri puta tjedno. Isplaniramo si one dane koji nam najbolje odgovaraju i obavezno ostavimo dan odmora između trčanja. Uvijek je bitno da imamo dovoljno odmora da se naše tijelo oporavi'', rekao je Matt.

Matt Marenić Matt Marenić

Kada je u pitanju trčanje u prirodi, ono što nas zasigurno sve muči su vremenski uvjeti. Nerijetko se događa da nas baš oni spriječe u nastojanju da odradimo kardio trening koji smo si zadali. No Matt smatra kako nas kiša, snijeg ili vručina definitivno ne bi smjele spriječiti u napretku.

''Svim vremenskim uvjetima se trebamo prilagoditi, što opremom, što dobu dana kada se trči. Loše vrijeme trčanjem uvijek možemo pretvoriti u dobro. Recimo problem je trčati po kiši sve do trenutka dok ne pokisnemo. Meni je isto trebalo nekoliko godina da se odlučim trčati bez obzira na vrijeme. Nekad nije lako prelomiti u glavi te stvari, ali mora se pokušati. Super ako ti je svejedno kakvo je vani vrijeme. Otrčiš i sretan si, ako nije, onda si u problemu jer preskačeš trening pa se izmotavaš i zapravo sam sebe sprječavaš u napretku'', rekao je Matt.

Matt Marenić Matt Marenić

''Trčanje je možda najteže ljeti, kada su temperature oko 30 stupnjeva pa i više. Meni je osobno tada najdraže trčati, iako zahtjeva određenu prilagodbu. Prije svega najbitnije je da kraj sebe uvijek imamo dostupnu vodu i svako malo popijemo par gutljaja. Da bi izbjegli visoke temperature najbolje je trčati rano ujutro ili kasnije navečer'', dodao je.

Opće je poznato da je trčanje zdravo jer prije svega ono pokreće naše tijelo i ubrzava metabolizam. Zato se ova aktivnost zapravo preopruča svima. Ono je individualni sport u kojem ne morate ovisiti o drugim ljudima, već ga prilagođavate sukladno vašim mogućnostima, a jednom kada krenete, samo nebo je granica.

''Trčanje bi stvarno preporučio - SVIMA! Bez obzira na godine, životni stil ili bilo što drugo. Osim ovih zdravstvenih razloga, trčanje dobro utječe na psihu. Jedno ne ide bez drugog. Odeš trčati nervozan i pun negativne energije, a vratiš se svjež s puno novih ideja i rješenja nekih problema za koje misliš da su nerješivi'', zaključio je Matt.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider