Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
NIJE DUGO IZDRŽAO

Perkovčeva ostavština: Prvi put problemi u kvalifikacijama i jedna od najboljih utakmica u povijesti

Samo pet dana dulje od jedne godine ostao je Goran Perkovac na klupi hrvatske rukometne reprezentacije.

Goran Perkovac (Foto: Ante Cizmic / Cropix)

Po prvi put u povijesti rukometne reprezentacije Hrvatske, jedan izbornik smijenjen je već nakon prvog velikog natjecanja na kojem je reprezentaciju vodio.

Samo godinu i pet dana proveo je Goran Perkovac na klupi, gdje je vodio momčad u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a onda i na samom prvenstvu.

Prvi put netko nije dobio drugu šansu

Dvojici izbornika prvi je neuspjeh bio progledan kroz prste, pa je Josip Milković nakon devetog mjesta na SP 2001. godine ostao i za Euro godinu kasnije, gdje je Hrvatska završila na posljednjem mjestu, dok je Perkovčev prethodnik, Hrvoje Horvat, prvo zauzeo osmo mjesto na Euru u Mađarskoj i Slovačkoj, a onda i deveto na svjetskom prvenstvu.

Perkovac je na Euru u Njemačkoj bio tek 11.

Sve je krenulo sjajnom pobjedom nad Španjolskom, zapravo veličanstvenom, koja nam je dala krila. Nakon toga je došao bod protiv Austrije, uz prokockanu pobjedu u završnici te rutinska pobjeda protiv Rumunjske.

Plasmana na Euru koštali na porazi od "mušterija"

Perkovca je posla koštao drugi krug. Čak i ne utakmica protiv Francuske, koju je naša reprezentacija izgubila u završnici, odnosno Francuzi su slavili na račun iskustva. Problem su bile utakmice protiv Mađarske i Islanda, gdje se dogodio pad u drugom poluvremenu, uz neke neobjašnjive odluke u napadu. 

Posljednja pobjeda nad Njemačkom izgledala je lijepo, ali nije ništa pomogla. Hrvatska je završila posljednja u skupini drugog kruga. 

Osim toga, Mađarska je pobijedila Hrvatsku na velikom natjecanju prvi put nakon 26 godina. Island je protiv naših rukometaša slavio po prvi put uopće, nakon čak osam susreta na velikim natjecanjima u kojima to nisu uspjeli. Perkovac je dakle polufinale prokockao protiv praktički dosadašnjih najvećih mušterija.

Niti kvalifikacije nisu bile bajne

Nažalost, ne ide Perkovcu u prilog niti sam početak mandata, odnosno kvalifikacije za Europsko prvenstvo.

Dosad nismo propustili niti jedno veliko natjecanje izuzev dva izdanja Olimpijskih igara, zapravo nikad nismo imali problema u kvalifikacijama, sve do ovog puta.

Početne pobjede protiv Grčke kod kuće i Belgije u gostima ostvarene su dok je još Hrvoje Horvat bio izbornik, a onda je Perkovac doveo plasman u problema sa samo bodom iz dva susreta protiv Nizozemske. U gostima smo poraženi 32:27, dok je u Osijeku bilo 25:25. Do kraja kvalifikacija ipak su ostvarene pobjeda u Grčkoj 26:31 te kod kuće protiv Belgije, 34:29. No, daleko je to bilo od uvjerljivijih partija na kakve smo od naše reprezentacije protiv sličnih momčadi navikli.

Perkovac je bio uvjeren kako će izbornik ostati sve do Svjetskog prvenstva, kojem će u siječnju iduće godine jedan od domaćina biti i Hrvatska, no savez je odlučio kako mu neće ukazati povjerenje.

Svoj mandat po pitanju službenih natjecateljskih utakmica završava s pet pobjeda, dva neodlučena susreta i tri četiri poraza iz ukupno 11 utakmica.

Novi izbornik trebao bi uskoro biti poznat, a on neće imati puno vremena za popraviti situaciju. Već 14. ožujka počinju kvalifikacije za Olimpijske igre, gdje se naši reprezentativci itekako nadaju plasirati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider