Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"Mjere stupaju na snagu odmah"

Kina ublažava kriterije za PCR testiranja sportaša uoči Zimskih olimpijskih igara

Kineske vlasti imaju izrazito stroge mjere borbe protiv Covida-19 i pobrinule su se da svim osobama koje dolaze u Kinu iz stranih zemalja onemoguće kontakt s lokalnim stanovništvom. ZOI počinju 4. veljače u Pekingu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu malo su ublažili kriterije pri PCR testiranju sportaša koji će od 4. do 20. veljače na njima sudjelovati, prenosi njemačka izvještajna agencija DPA.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je u ponedjeljak priopćio da će se vrijednost ciklusnog praga za smatranje testa pozitivnim sniziti na 35 sa standardnih 40 koji vrijede na području Kine. Mnoge zemlje u svijetu su taj prag postavile na 30.

Osobe kojima je u manjem broju ciklusa detektirano prisustvo virusa smatraju se zaraznijima, a ova promjena će smanjiti mogućnost da sportaši koji su pri testiranju u svojim državama bili negativni po dolasku u Kinu imaju pozitivan rezultat.

"Nove mjere odmah stupaju na snagu, a primjenjivat će se i na već obavljena testiranja", priopćili su iz MOO-a.

Kineske vlasti imaju izrazito stroge mjere borbe protiv Covida-19 i pobrinule su se da svim osobama koje dolaze u Kinu iz stranih zemalja onemoguće kontakt s lokalnim stanovništvom.

Nova pravila

Oni koji će na PCR testiranju imati rezultat 35 ili veći će od sada na tjedan dana biti smatrani bliskim kontaktom, a ne pozitivnom osobom, te će dvaput dnevno morati proći nova testiranja.

Oni koji će imati rezultat manji od 35, odnosno biti pozitivni na PCR testiranju, bit će stavljeni u izolaciju i moći će izaći iz nje nakon dva uzastopna negativna testa, a nakon što provedu 10 dana u karanteni, za ukidanje će biti dovoljan i jedan negativan rezultat, ako nemaju nikakvih simptoma bolesti.

Nakon toga će biti smatrani bliskim kontaktom u sljedećih sedam dana, a ne dva tjedna kako je to bilo do sada.

Uz to, onima koji će više puta biti pozitivni na PCR testiranju bit će dopušteno da odu iz Kine prije isteka cijelog razdoblja predviđenog za boravak u izolaciji.

Kineski organizatori su u nedjelju objavili da su pronašli 72 osobe zaražene koronavirusom na više od 330.000 testova provedenih u razdoblju od 4. do 22. siječnja na došljacima iz inozemstva, ali da među natjecateljima nije bilo pozitivnih.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider