Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Šokantan slučaj

Sud donio odluku: Bivši prvak koji je ubio djevojku izlazi na slobodu

Ranije ove godine sud je odbio Oscaru Pistoriusu uvjetni otpust.

Bivši južnoafrički paraolimpijski prvak Oscar Pistorius dobio je u petak uvjetni otpust koji stupa na snagu 5. siječnja, deset godina nakon ubojstva njegove djevojke Reeve Steenkamp.

"Odjel za zatvorske službe potvrđuje uvjetno puštanje Oscara Leonarda Carla Pistoriusa, od 5. siječnja 2024.", objavila je kratko zatvorska uprava, nakon razmatranja povjerenstva za uvjetni otpust u zatvoru u blizini Pretorije gdje je sportaš utakmičen.

Poznat kao "Blade Runner" zbog svojih protetičkih nogu od ugljičnih vlakana, Pistorius je od javnog heroja kao paraolimpijski prvak postao osuđeni ubojica u saslušanjima koja su prije deset godina privukla pozornost svijeta.

Pistorius je pucao i ubio Steenkamp na Valentinovo 2013.godine. Visoki sud Južne Afrike ga je prvotno osudio na pet godina zatvora 2014. godine zbog ubojstva iz nehaja, no Vrhovni prizivni sud ga je krajem 2015. proglasio krivim za ubojstvo nakon žalbe tužitelja.

gol expired Đoković izgubio prvi set pa preokretom izborio finale turnira u svom rodnom gradu divider

Vraćen je u zatvor na šest godina 2016. nakon presude Visokog suda, što je manje od polovice minimalne kazne od 15 godina koju su tražili tužitelji. Godine 2017. Vrhovni sud mu je više nego udvostručio kaznu za ubojstvo na 13 godina i pet mjeseci, rekavši da je šestogodišnja zatvorska kazna "šokantno blaga".

Pistoriusu je odbijen uvjetni otpust u ožujku nakon što je odlučeno da nije odslužio minimalno vrijeme u zatvoru, potrebno za razmatranje uvjetnog otpusta. Međutim, Ustavni sud je u listopadu rekao da je Pistorius odslužio polovicu svoje kazne do 21. ožujka ove godine, što znači da ima pravo na uvjetni otpust, nakon što mu je kazna unazad datirana u srpanj 2016. umjesto u studeni 2017. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider